open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Turković nakon susreta s Amir-Abdollahianom: Iran je partner i prijatelj BiH
 Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom koji boravi u posjeti Sarajevu.
06.12.2022. u 12:54
get url
text

- Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima - kazala je Turković te dodala:

- Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost.

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni - istakla je Turković.

Na kraju je istakla da je šefa iranske diplomatije upoznala sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno o procesu formiranja vlasti nakon općih izbora.

Iranski ministar je izjavio da njegova država Bosnu i Hercegovinu tradicionalno smatra prijateljskom i da će, kao i dosad, i u budućnosti biti uz BiH i njene građane.

- Narod i Vlada Islamske Republike Iran su u najtežim vremenima bili prijatelji BiH i na tom putu pružanja podrške BiH će i dalje biti. Bez sumnje, naš pristup se ogleda u podržavanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH i mirnom suživotu svih njenih naroda - rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Osvrnuo se i na nedavno održane opšte izbore u BiH i izrazio nadu da će novoizabrana vlast u BiH poduzeti mjere i koračati u pravcu stabilnosti države.

Istakao je da je s bh. ministricom danas dogovorio da se što prije održi sastanak zajedničkog ekonomskog komiteta dviju zemalja, kojom prilikom će biti razmotrena sva pitanja za nastavak saradnje.

Kako je kazao, na sastanku sa Turković razgovarao je i o primjeni sankcija prema Iranu, u sklopu nuklearnog sporazuma, kao i ratu u Ukrajini.

- Ponovili smo da se protivimo ratu u Ukrajini, kao što se protivimo nastavku oružanih sukoba u nekim drugim dijelovima svijeta. Gospođi Turković sam prezentirao objašnjenja o postupcima SAD-a i nekih drugih zapadnih zemalja protiv Islamske Republike Iran u nekim oblastima, poput ljudskih prava. Nažalost, svjedoci smo tih postupaka od SAD-a po tom pitanju kojima se krše postojeći standardi u svijetu - rekao je Hossein Amir-Abdollahian.

Govoreći o dešavanjima u njegovoj zemlji, gdje su posljednjih sedmica održani mnogobrojni antivladini protesti, iranski ministar je istakao da se radi o "vrhuncu stranog uplitanja i planiranog terora".

- Amerikanci žele naftu, energente Irana i zato su pokrenuli kampanju. Ono što se govori putem medija ne odgovara stvarnoj slici - rekao je šef iranske diplomatije, demantirajući informacije da je u njegovoj zemlji posljednjih sedmica na protestima stradao veliki broj građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.