open-navfaktor-logo
search
Upitna sjednica
Turković: Poziv za sjednicu Vijeća ministara BiH još nije stigao
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je danas da još nije dobila poziv za održavanje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi trebao biti razmatran Nacrt ovogodišnjeg budžeta.
31.05.2022. u 14:04
get url
text

- Pozivi obično dolaze petkom kako bi se u toku naredne sedmice održala sjednica, ali ni prošli petak niti jučer nije bilo takvog poziva. Nemamo stoga nikakvu najavu i ne znam kada će biti održana sjednica Vijeća ministara BiH - pojasnila je Turković.

Državni ministri trebali bi na sjednici, kada bude zakazana, razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu koji je u proceduru 27. maja uputilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog budžeta (DOB) za period 2022. do 2024. godina, stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta zakona o budžetu koji bi potom trebao biti upućen Predsjedništvu BiH koje je službeni podnositelj Prijedloga budžeta i koji kasnije trebaju usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prema Nacrtu budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Tim dokumentom predviđeno je i izdvajanje sredstava za opće izbore koji su planirani za 2. oktobra, ali prema saznanjima Centralne izborne komisije BiH predviđeno je 13.003.000 KM, što je nedovoljan iznos u odnosu na potrebna sredstva budžet za CIK, odnosno niži je za oko 2,5 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.