open-navfaktor-logo
search
Posjete
Turković s austrijskim šefom diplomatije razgovarala i o Schmidtu
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u posjeti je Republici Austriji na poziv ministra vanjskih poslova te države Alexandera Schallenberga.
26.07.2022. u 18:24
get url
text
Bisera Turković i Alexander Schallenberg

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ona je zajedno s najvišim austrijskim funkcionerima, predsjednikom Alexanderom Van Der Bellenom, Schallenbergom mprisustvovala otvorenju Salzburškog festivala.

- Tokom posjete, sa šefom diplomatije Schallenbergom, ministrica Turković je razgovarala i o aktuelnoj situaciji u BiH te se još jednom založila za reforme u skladu sa evropskim standardima koje bi Bosni i Hercegovini omogućile napredak i dodjeljivanje kandidatskog statusa.

Ministrica Turković je naglasila kako je za BiH neprihvatljiva bilo kakva eventualna odluka visokog predstavnika koja bi dodatno cementirala etničke podjele te udaljila BiH od evropskih standarda.

Tokom razgovora, ministru Schallenbergu je prenesena i jučer na skupu u Sarajevu jasno izražena zabrinutost građana zbog mogućnosti da nametnute odluke budu korak nazad te da neće doprinijeti funkcionalnosti i evropskom putu BiH - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.