open-navfaktor-logo
search
Bilateralni sastanak
Turković u službenoj posjeti Francuskoj razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković boravi u službenoj posjeti Republici Francuskoj gdje se susrela sa ministricom vanjskih poslova Republike Francuske Catherine Colonna.
11.11.2022. u 10:46
get url
text

Tokom bilateralnog sastanka u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova ministrica Turković i ministrica Colonna razgovarale su o odnosima dvije države te istakle predanost njihovom jačanju. 

Francuska je jedan od najvažnijih saveznika Bosne i Hercegovine i međunarodnih partnera čija je uloga u razvoju BiH proteklih 30 godina bila nezamjenjiva. Bilo je govora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Također, ministrica Turković je upoznala sagovornicu da je Vijeće ministara BiH na inicijativu MVP BiH na posljednjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju pregovora za otvaranje ureda francuske razvojne agencije u BiH. To je važan korak u jačanju odnosa dvije države. 

Turković je izrazila nadu i da će naša država ostvariti potreban napredak kako bi institucije Evropske unije donijele pozitivnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu poduzimaju se i dodatni napori.

Colonna je potvrdila da je Francuska svjesna izazova sa kojima se BiH suočava te da snažno podržava unutrašnji dijalog i jasnu evropsku perspektivu naše države. 

Pozdravljena je odluka o nastavku misije EUFOR u Bosni i Hercegovini. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.