Ministri vanjskih poslova su razgovarali o borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini i Iranu, te o problemima s kojima su se dvije zemlje suočile prilikom nabavke i kupovine vakcina.

Ministar Zarif je informisao ministricu da je Iran razvio vlastitu vakcinu koja je već u upotrebi, te da se radi na razvijanju i druge vakcine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o odnosima dvije prijateljske zemlje, te istakli važnost nastavka jačanja saradnje, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene.

Ministrica je ponovila zahvalnost narodu i zvaničnicima Irana za svu pomoć koju su pružili našoj zemlji u proteklom periodu, te izrazila opredjeljenje za nastavak jačanja odnosa Bosne i Hercegovine i Irana.

Razgovarano je i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i regijama, ali i trenutnim odnosima u svijetu. Ministar Zarif je naglasio da Iran snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će uvijek imati podršku ove prijateljske zemlje.

Ministrica Turković boravi u službenoj posjeti Iranu, gdje se sinoć sastala sa novoizabranim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, dok će sutra prisustvovati inauguraciji novog predsjednika, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.