open-navfaktor-logo
search
Novi uspjeh
Turski reditelj snimio film o bh. umjetniku: Lična priča Adisa Lukača na festivalu u Rimu
Film "Roses from Ashes" govori o ratnom djetinjstvu u opkoljenom Sarajevu kroz iskustvo umjetnika Adisa Lukača
06.09.2018. u 22:06
get url
text
Adis Lukač: Fil je za mene posebno iskustvo
Adis Lukač: Fil je za mene posebno iskustvo

Kratki dokumentarni film “Roses from Ashes” (Ruže iz pepela) turskog reditelja Onura Köka, koji govori o ratnom djetinjstvu u opkoljenom Sarajevu kroz iskustvo našeg umjetnika Adisa Lukača, bit će prikazan u oficijelnom programu festivala Rome Independent Prisma Film Awards, piše Coolstyle.

Prije italijanske prijestolnice film je obišao nekoliko sličnih festivala u Chileu, Turskoj, Finskoj, Nigeriji, Indiji, Saint Tropezu…, a bh. premijeru imat će na ovogodišnjem Viva Film Festivalu u Sarajevu.

- Kroz priču se provlači i tema o legendi ptice simurgh ili fenix, kao poređenje sa onim što sam preživio. Odnosno, to je ugrađeno kao simbolika, jer, iako sam u ratu dotakao dno, popeo sam se poput fenixa iz pepela preporođen, i u svijet umjetnosti uplovio, protiv mržnje i zla ljepotom i ljubavlju- kazao nam je Lukač.

Iza sebe ima značajne umjetničke projekte, među kojima se posebno izdvaja skulptura kralja Tvrtka I Kotromanića koji već godinama krasi Tuzlu, no, priznaje nam, i filmsko iskustvo, za njega je bilo posebno inspirativno.

- Prvi put sam zapravo spoznao koliko truda treba da bi se snimio film. S druge strane ima svoju težinu koju odredi tema koju obrađuje reditelj. Ovo je tema koja u sebi nosi priču iz rata. Prizivanjem tih sjećanja na trenutke uskomešala je gorčinu koju nosimo svi svjedoci rata. Ali me u isto vrijeme i podsjetila na lični uspjeh lični, jer iako sam obilježen tim mračnim žigom što ga zovu rat, izabrao sam put vjere u gajenje istinskih ljudskih vrijednosti i ljepote života uopšte- naglasio je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.