open-navfaktor-logo
search
Nemar u vršenju dužnosti
Tužilac priznao krivicu: Sa osobom optuženom za obljubu djeteta "dogovorio" kaznu nižu od minimalne
Tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini Nebojša Jovanović priznao je krivicu po tužbi koja ga tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, pred prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).
15.02.2022. u 15:30
get url
text

Prema disciplinskoj tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio 28. decembra 2021., Jovanović se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, jer je, kako je navedeno, sa optuženom osobom sklopio sporazum o krivici, koji podrazumijeva nižu kaznu od zakonom određenog minimuma.

Kako se navodi, optužena osoba se teretila za obljubu maloljetne osobe mlađe od 15 godina, što je djelo koje je 2017. izuzeto iz ublažavanja kazne.

- Ja ne sporim da je greška, ne pravdam se za povredu zakona. Ja priznajem krivicu i ne sporim krivicu - rekao je Jovanović tokom pripremnog ročišta na kojem je objašnjavao slijed po kojem je došlo do postupka za koji ga Ured tereti.

Disciplinska tužiteljica Emira Zulčić kazala je da, ukoliko Jovanović priznaje krivicu, nema potrebe iznositi dokaze, nakon čega je uslijedila glavna rasprava na kojoj je disciplinska tužiteljica ukratko iznijela poziciju UDT-a.

- Tuženi je previdio zakonsku odredbu o ublažavanju kazne čime je postupio nemarno. Narušen je ugled suda i tužilaštva, štetna posljedica je nepopravljiva, a javnost očekuje da se disciplinski prekršaj sankcioniše - kazala je između ostalog Zulčić.

Jovanović je iznio i stavove i podatke koje bi htio da se uzmu kao olakšavajuće okolnosti.

- stakao bih da posla ima puno i da se radi po 16 sati. Uređivao sam više predmeta nego iko u Bosni i Hercegovini. Za 30 godina nisam uzeo bolovanje. Radivši toliko, načini se i greška - kazao je Jovanović nakon čega je glavna rasprava okončana, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.