Zbog sve učestalijih prijetnji ustavnom poretku Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, podneseno je niz prijava Tužilaštvu BiH.

- Sasvim je razumljiv interes javnosti za podnesene prijave protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje su pristigle u posljednje vrijeme. Posljednja dana 18. oktobra 2021. godine. Radi blagovremene spoznaje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je već po primitku prve prijave formiran predmet i zadužen tužilac, a ostale prijave su također u radu - saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Tužilaštva BiH Džermin Pašić inicirao je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa Milorada Dodika u kojima iskazuje prijetnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH.

Također, ranije je podneseno i više krivičnih prijava protiv Dodika zbog negiranja genocida, pošto je izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko negiranje genocida kažnjivo.