VEZANI TEKST - Nema elemenata krivičnog djela: Tužilaštvo KS neće provoditi istragu liječenja Nadin Smajlović

- Nakon analize prikupljenih dokaza, tužilački tim Tužilaštva Kantona Sarajevo koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanje medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio je odluku da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u ranijim radnjama prijavljenih nisu ostvarena obilježja krivičnih djela. 

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa, te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja, u timu od osam ljekara specijalista. Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice - saopćeno je iz Tužilaštva KS.  

Krajem novembra 2020. godine, ovo je Tužilaštvo prvi put donijelo odluku da neće provoditi istragu na osnovu prijave Amine Smajlović, koja je prijavila ljekare KCUS-a za nepružanje medicinske pomoći njenoj kćerki.

Slučaj maloljetne N. S. dospio je u javnost nakon što je njen otac prijetio gasnim pištoljem jednom od ljekara KCUS-a, koji nije potpisao saglasnost za njeno izmještanje van BiH, što su roditelji zahtijevali.

Nakon tog incidenta, ljekari KCUS-a su organizirali dvosatni štrajk, kazavši da je takvo ponašanje nedopustivo, te da niko ne može u takvim uvjetima liječiti pacijente.

Roditelji su tada ustvrdili da KCUS odbija liječiti njihovo dijete, a što su iz te zdravstvene ustanove demantirali, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili pravo na liječenje.