open-navfaktor-logo
search
Formiran predmet
Tužilaštvo KS provjerava navode bivšeg direktora BH-Gasa o nuđenju mita
Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u kojem istražuje navode bivšeg direktora BH-Gasa Jasmina Salkića da mu je u kabinetu federalnog ministra Nermina Džindića nuđeno milion maraka da proda gasni biznis, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine.
14.09.2021. u 16:44
get url
text

Predmet Tužilaštva Kantona Sarajevo je u fazi provjere navoda, potvrđeno je iz ove institucije.

Istraga je pokrenuta na osnovu prijave koju je Tužilaštvo zaprimilo nakon izjave bivšeg direktora BH-Gasa Jasmina Salkića.

Kada je sredinom augusta ove godine podnosio ostavku, Salkić je iznio optužbe na račun federalnog ministra za energetiku i rudarstvo Nermina Džindića, premijera Federacije BiH Fadila Novalića i njegovog savjetnika Gordana Čahtarevića, te novog v.d. direktora BH-Gasa Mihajla Krmpotića.

Salkić je tada kazao kako mu je nuđeno milion maraka da proda gasni biznis u Bosni i Hercegovini.

- Usluga da se proda gasni biznis, da se preuzme "Mittal", a novac je nuđen u kabinetu ministra Džindića. Osoba koja je nudila novac zove se William Milovan. To je neki biznismen, kao iz Italije, a iz Novog Sada, koji je htio da uđe u gasni biznis. Treba znati da je gasni biznis najinteresantniji u dijelu kada je riječ o takozvanoj ravnoj liniji potrošnje, a "Mittal" ima ravnu liniju. Sarajevo, naprimjer, ima krivulju zbog različite potrošnje ljeti i zimi - rekao je tada Salkić na konferenciji za medije.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Milovana na ove navode Salkića. Ranije je Milovan negirao optužbe i najavio da će tužiti Salkića za klevetu.

- Moja porodica i ja se bavimo biznisom više od 50 godina i imamo kompanije u pet evropskih država. Između ostalog i proizvodne pogone te nikada se za nas nisu vezivale sporne situacije niti afere - rekao je Milovan, prenosi Dnevni avaz.

Salkić za BIRN BiH kaže kako je svu prateću dokumentaciju predao nadležnim agencijama, ali da ga niko nije zvao na razgovor.

- Ne mogu vam sada dati nikakav zvaničan komentar - rekao je on.

VEZANI TEKST - Jasmin Salkić podnio ostavku na mjesto direktora BH-Gasa

Njegov donedavni savjetnik u BH-Gasu Almir Bećarević za BIRN BiH kaže kako bi se ugovorom kompaniji iz Italije, koja je u vlasništvu Milovana, omogućilo da preuzme dio poslova BH-Gasa, odnosno snabdijevanje industrijskih potrošača, među kojima je i "Mittal".

- Kompletan taj predmet je obradila Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva KS-a prije tri godine. Mi smo to sada ponovo prijavili i dostavili smo ugovor koji su nam nudili da potpišemo. Tužilaštvo sada ima kompletnu dokumentaciju - kaže Bećarević.

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić je ranije negirao optužbe. Za BIRN BiH kaže kako nema informacije da Tužilaštvo KS-a ispituje navode.

- Mi smo svu dokumentaciju, po zaključku Vlade Federacije, dostavili Federalnom tužilaštvu i MUP-u FBiH. Kako dalje postupaju, ja ne znam. Postoje prijave između Uprave BH-Gasa i Uprave Energoinvesta, jedni su druge tužili. Neka nadležni utvrde odgovornost pojedinaca koji su upravljali na pogrešan način - kaže Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.