open-navfaktor-logo
search
"Nema zloupotrebe"
Tužilaštvo neće provoditi istragu o 50.000 maski koje je nabavljao sin Bilsene Šahman
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu neće provoditi istragu o nabavci 50.000 zaštitnih maski koje je Uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) kupila od firme "Panta Rei", potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
07.12.2020. u 12:07
get url
text

Bavčić je objasnila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) 6. maja ove godine dostavilo Tužilaštvu službenu zabilješku u vezi s nabavkom zaštitnih maski od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. U prilogu je, kako je rekla, dostavljen i novinski članak u kojem se navode određene nepravilnosti prilikom nabavke 50.000 zaštitnih maski koje su kupljene od firme Panta Rei.

- Nakon izvršenih provjera, postupajući tužilac je 19. oktobra 2020. godine donio naredbu da se protiv Kemala Cacana, Nihade Glamoč i Bariša Bejtovića neće provoditi istraga budući da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja - stoji u pisanom odgovoru Bavčić.

Ona je pojasnila da jedna od spornih činjenica zbog kojih je formiran predmet jeste način na koji je stupljeno u kontakt s firmom Panta Rei Sarajevo, kao i razlog zbog kojeg je ova firma izabrana kao najpovoljnija, uzimajući u obzir to da je direktor Bariš Bejtović sin zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman, koja je prokurista u ovoj firmi.

- Kako stoji u tužilačkoj odluci, nema činjenica i okolnosti koje bi dovele u vezu Bilsenu Šahman, kao prokuristu navedenog društva a ujedno i zastupnicu u Skupštini KS-a, sa odabirom privrednog društva Panta Rei jer nema subjektivnih niti objektivnih dokaza koji bi van sumnje uputili na takav zaključak. Također, treba napomenuti da je predmetnu odluku o odabiru Panta Rei donio Štab Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo i da, s tim u vezi, u donošenju odluka ne učestvuje Skupština KS - navela je Bavčić.

Kantonalna uprava civilne zaštite u Sarajevu nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme Panta Rei, čiji je trenutni vlasnik Bariš Bejtović, sin Bilsene Šahman, koja je zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u Kantonalnoj skupštini.

Prema ugovoru koji je potpisan 20. marta, vrijednost nabavke troslojnih jednokratnih zaštitnih maski iznosila je 52.650 konvertibilnih maraka (KM) s porezom na dodanu vrijednost (PDV).

Prema osnivačkim dokumentima Panta Rei, kompaniju je sa sinom osnovala Šahman, koja je u toj firmi u vrijeme provođenja nabavke, prema zvaničnom registru kompanija, obavljala posao prokuriste. Djelatnost kompanije je, prema Portalu javnih nabavki i registru kompanija, "njega i održavanje tijela".

VEZANI TEKST - Šahman: SDP mi je nudio upravljanje zdravstvom, NiP-ov ministar Bašić mi je rekao da dođem da se dogovorimo

Bariš Bejtović je za BIRN BiH ranije rekao da se firma prije početka pandemije bavila prodajom torti i kolača za tržne centre, ali da je i prije proglašenja vanrednog stanja potpisao ugovore s firmama koje proizvode tekstil i dao im ideju da počnu proizvoditi maske.

Bilsena Šahman, zastupnica u Kantonalnoj skupštini, kazala je ranije da ona ni na koji način nije uticala da njen sin dobije posao nabavke maski. U maju je, nakon objave teksta i na zahtjev Šahman, Skupština Kantona Sarajevo raspravljala o ovoj nabavci i primila k znanju informaciju o nabavci maski.

 

Šahman je tada imala veoma zanimljiv istup u Skupštini. Između ostalog, kazala je i neke stvari koje bi mogle dovesti do otkrivanja drugih malverzacija. 

VEZANI TEKST - Kakvom se "kupovinom ruku" SDP bavio kad je Mašić izabran za predsjednika Kantonalnog odbora?

Znam da vam je "kupovina ruku" svojstvena i da to radite i unutar svoje stranke, rekla je Bilsena Šahman tada na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo obraćajući se zastupnicima SDP-a, a vezano za "prozivke" iz te stranke na račun nje i njenog sina. 

- Bila sam svjesna toga i prisutna nekim stvarima kada ste izabirali svoga kantonalnog predsjednika - rekla je Šahman.

Saopćila je tada i kako su joj za ruku u Skupštini kako bi se očuvala tadašnja Vlada na čelu sa Edinom Fortom nudili da upravlja cijelim zdravstvom u Kantonu Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet koji se odnosi na zloupotrebu položaja i trgovinu utjecajem pri unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo, ali do danas nije poznato da li je išta urađeno po tom pitanju. 

VEZANI TEKST - "Državna tajna" direktorice Pekić: SDP-ovka je nabavljala robu od SDP-ovaca, ali čini se i od članice Naše stranke

Šahman je, između ostalog, na toj sjednici u vezi s nabavkama koje je vršila Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo na čelu sa Jelenom Pekić, članicom Glavnog odbora SDP-a, iznijela informacije o mogućem kriminalu.

Faktor je objavio i dokazao da je Pekić kupovala maske od firme u vlasništvu svog stranačkog kolege, ta da postoje sumnje u regularnosti i kod još nekih nabavki Direkcije za robne rezerve, a sve pod velom "državne tajne". Koliko je poznato, nijedna nadležna institucija se nije pozabavila istragom tog slučaja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.