open-navfaktor-logo
search
Ukupno 55 pozitivnih
Tuzlanski kanton: Još devet pozitivnih na COVID-19, otvorena i četiri nova klastera
U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla od jučer je testirano novih 57 uzoraka, a novih devet pacijenata je pozitivno na virus COVID-19, saopćila je danas ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.
03.04.2020. u 14:21
get url
text
Dajana Čolić i Maida Mulić

- Ukupno u TK imamo 55 pozitivnih, a nakon urađena 646 testa. Na UKC-u imamo hospitalizirano 16 pacijenata, četiri su na Medicinskom institutu Bayr (MIB) odnosno Centru za srce, jedno u Brčkom i 32 se nalazi u kućnoj izolaciji. Jedan pacijent je premješten u drugi kanton, a imali smo i jedan smtni ishod - pojasnila je Čolić.

Od 55 pozitivnih, 36 se veže za klaster MIB-a, a jedno pozitivno testiranje je vezano za klaster u Lukavcu, 13 za klaster Srebrenik, odnosno mjesnu zajednicu Špionica Srednja, dodaje ministrica i ističe da imamo pojavu novih potencijalnih klastera, a to je jedna pozitivna osoba u Sapni, jedna u Banovićima, jedna u Gračanici, jedna u Tuzli, a imamo još jednu osobu za koju nismo izdefinirali kojem klasteru pripada.

- Dva pacijenta su primljena na dvije klinike UKC-a radi hitnih slučajeva, nisu pokazivali simptome, ali su testirani i utvrđeno je prisustvo koronavirusa. Odatle povećanje od dva hospitalizirana na UKC-u. Među pozitivnima su i dva maloljetnika jedan je vezan za klaster Srednje Špionice, a drugi je vezan za klaster Gračanica - navodi Čolić.

Podsjećamo, direktor UKC-a Vahid Jusufović danas je potvrdio da je pet testiranih beba i majka, sa Odjela neonatologije, negativno na koronavirus, a svi oni su s područja TK.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK Maida Mulić pojasnila je da se virus najčešće širi kapljičnim putem, ali da se može širiti iako u slučaju MIB-a ljekari nose maske.

- Virus može ostati na površinama aktivan skoro 72 sata. Ne možemo govoriti da maske nisu adekvatne, ali kontakti među osobama, mimo zdravstvenog prostora mogle su biti mjesto prijenosa virusa. Mi smo dobili podatke o svim oacijentima MIB-a koji su liječeni i koji su dobili ambulantni tretman. Nakon dobijanja podataka, proslijedili smo svim kantonima i RS, a to je ukupno 77 pacijenata, od kojih je 14 testirano, a 10 pozitivno - kaže Maida Mulić.

On je daodala da imamo tri puta više zaraženih u odnosu na jučer, ali da to nije neočekivano te da se ne očekuje eksplozija broja oboljelih s obzirom na poduzete mjere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.