open-navfaktor-logo
search
EUROPOL
U antidoping operaciji "Viribus" zaplijenjene 24 tone steroida
Rezultati operacije "Viribus" su impozantni: zaplijenjeno je 3,8 miliona zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani)
09.07.2019. u 17:29
get url
text

U EUROPOL-ovoj velikoj operaciji kodnog naziva "Viribus" usmjerenoj protiv prometa doping susptancama i lažnim lijekovima, zaplijenjeno je 24 tone steorida.

Rezultati operacije "Viribus" su impozantni: zaplijenjeno je 3,8 miliona zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani).

Potom, razbijeno je 17 organiziranih grupa, detektirano i zatvoreno devet ilegalnih laboratorija, uhapšene 234 osumnjičene osobe, otvoreno 839 krivičnih slučajeva, prijavljeno je više od 1.000 osoba zbog proizvodnje, stavljanja u promet i upotrebe doping supstanci.

U akciji je učestvovala i Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u saradnji sa 32 države, INTERPOL - om, Zajedničkim istražnim centrom (JRC), Europskim uredom protiv prevara (OLAF), Svjetskom antidoping agencijom (WADA).

Operacija obavljena pod vođstvom italijanskih karabinijera i Finansijske jedinice grčke policije je najveća svjetska akcija ovog tipa ikad i uime Bosne i Hercegovine aktivnosti je koordinirao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Amir Avdagić, zajedno sa predstavnicima Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Cilj operacije je bio zatvaranje tajnih laboratorija: detektirano je i zatvoreno devet, zaplijenjeno gotovo 34 tone steroidnog praha, a  obavljeno je 1.357 doping testova i provjera na raznim sportskim takmičenjima.

Operacija je utvrdila da trgovci na veliko uvoze ogromne količine steroida kako bi opskrbili ilegalno tržište, da amaterski sportisti, biciklisti i bodibilderi kupuju manje pakete steroida, uglavnom iz Azije ili istočne Europe, kako bi ih distribuirali u teretanama.

Također je utvrđeno pojačano korištenje društvenih mreža za reklamiranje, promociju i prodaju doping supstanci, a kontinuiran je rast neovlaštenih i nereguliranih online apoteka, naročito na "dark webu", te je veća upotreba dopunjivih kreditnih kartica i kriptovaluta za plaćanje usluga.

Zadnjih 20 godina upotreba anaboličkih steroida je značajno porasla. Trgovina doping susptancama je uobičajeno decentralizirana i vrlo fleksibilna, otvorena za svakog ko ih želi naručiti putem interneta ili otputovati u državu u kojoj se one proizvode i kupiti ogromne količine od ovlaštenih proizvođača. Uglavnom konačni konzumenti, obično bodibilderi i ovisnici o vježbanju, određuju konačnu šemu trgovine.

Anabolički steroidi se koriste za povećanje izdržljivosti i performansi, redukciju tjelesne masti i stimulaciju rasta mišića. Međutim, korisnici riskiraju srčani udar, obolijevanje od arterioskleroze, oštećenja reproduktivnog sistema, jetre, bubrega, te raka, saopćeno je iz i Agencije za antidoping kontrolu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.