open-navfaktor-logo
search
Obećanje Merkel
U BiH zateže kada mu treba, ali ipak čuva leđa Srbiji: Vučić uvažava i priznaje Schmidta
Prije mjesec predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu. U Beogradu ga je primio u svojstvu prvog čovjeka OHR-a.
06.10.2021. u 15:53
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Funkcionalnost države BiH neophodan faktor; Vučić: Od Schmidta očekujem nepristrasan pristup

Mjesec poslije, na jučer održanom samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP) u Sloveniji, usvojena je Deklaracija kojom se poziva da političari u Bosni i Hercegovini sarađuju sa visokim predstavnikom.

- Pozivamo Evropsku uniju i države članice da podrže Bosnu i Hercegovinu u provođenju 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, u skladu sa načelima EU-a i odlukama međunarodnih i ustavnih sudova, kako bi se pokrenuli naprijed prema statusu kandidata. Pozivamo lokalne vlasti i političke predstavnike da blisko sarađuju sa Evropskom unijom, međunarodnom zajednicom i Uredom visokog predstavnika – navedeno je u Deklaraciji.

Ovom samitu prisustvovao je i Vučić, koji je također podržao tekst Deklaracije, čime je poslao jasnu poruku baš kao i prije mjesec iz Beograda - on priznaje Schmidta kao visokog predstavnika, za razliku od lidera SNSD-a Milorada Dodika koji ga uporno naziva takozvanim i nelegitimnim.

Vučić je od trenutka kada je Schmidt imenovan davao odmjerene izjave i taktizirao, i jasno je da čuva vlastita i leđa Srbije, slanjem poruka kako je Srbija mala zemlja i da treba biti politički realan.  

Šta u takvoj situaciji preostaje Dodiku? On može nastaviti javno kritizirati Schmidta, odbijati da se s njim sastaje (pitanje je do kada), ali entitet Republika Srpska nema nikakve ingerencije da odbacuje visokog predstavnika kao ni nadležnosti koje on ima u Bosni i Hercegovini. Vjetar u leđa dala mu je i tokom oproštajne ture njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je prije sastanka sa balkanskim premijerima u Tirani, sastala se s njim u Beogradu.

Prema onome što se dalo pročitati između redova, bila je to obostrana podrška i obećanje. Merkel je od Vučića zatražila da podržava Schmidta, a on molio da novi visoki predstavnik ne poduzima radikalne korake prema Dodiku. 

Naravno, i u tojoj svojoj molbi, Vučić je prvenstveno gledao interes Srbije, kojoj lider SNSD-a itekako valja na balkanskom rovitom političkom tlu, kako bi svako malo uzdrmao ga, a onda uletio predsjednik Srbije kao mirotvorac i regionalni faktor stabilnosti. A naravno i da mu bh. entitet Republika Srpska posluži kao moneta za potkusurivanje kada se na njega vrši pritisak da prizna nezavisnost Kosova. 

VEZANI TEKST - Dodikovo jato se predomislilo, ipak neće prekinuti saradnju sa visokim predstavnikom

Da Vučić intenzivno radi na "lomljenju" Dodika, koji sada traži načina i puta da prekine blokadu, jasno je i iz Schmidtove posljednje samouvjerene izjave kako "očekuje da će politički predstavnici Srba uskoro prekinuti blokadu i vratiti se u državne institucije".

- Ja sam siguran da će se oni priključiti, odnosno vratiti u institucije i tamo izraziti svoj politički stav – kazao je Schmidt.

I sigurno hoće. I to za 15 dana, kada se po Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta BiH mora sazvati sjednica na kojoj će se razmatrati prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o smjeni Sifeta Podžića sa mjesta ministra odbrane BiH.

Naravno, Dodik i ostatak družine će i ovoga puta pozivati se na interes Republike Srpske, te da su se samo zbog toga vratili u zastupničke klupe kako bi glasali za Podžićevu smjenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.