open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
U Butmiru upriličena primopredaja Memoranduma o NATO akreditaciji
U Kampu Butmir u Sarajevu danas je upriličena ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) koji dodjeljuje NATO Saveznička komanda za transformaciju PSOTC-a.
18.05.2022. u 14:09
get url
text
get url
text

Ceremoniju su realizovali Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u saradnji s NATO Štabom u Sarajevu.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da se na ovaj način PSOTC institucionalno reakreditira od NATO-a te će i ubuduće realizirati obuke za potrebe operacija podrške miru, u skladu sa NATO standardima.

Elvedin Omić, komandant PSOTC-a, rekao je tokom ceremonije da je njihova želja da nastave biti nezamjenjiv partner NATO-u u domenu individualne obuke za mirovne operacije.

- Naša strategija je veoma jednostavna, pružati kvalitetnu obuku i edukaciju, zadovoljiti očekivanja naših klijenata širom svijeta, nastaviti saradnju sa stranim partnerima, jačati doprinos NATO-u, konsekventno jačati kapacitete centra, ali i reputaciju Oružanih snaga na taj način doprinoseći sveukupnim nastojanjima BiH u oblasti međunarodne sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta - istakao je Omić.

Prema njegovim riječima, sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške internacionalnih prijatelja i partnera koji su podržavali rad PSOTC-a na mnogo načina.

Omić je naglasio da akreditacija, koja traje šest godina, predstavlja motivaciju da rade više i da se trude više kao i da se nada da će i postići više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.