Iz MCPBiH sada kažu kako je putem ovog mehanizma u našu zemlju stiglo 332.640 doza ili 27 posto od ukupnog broja plaćenih vakcina, a ostalo je još 899.360 doza.

Šta će biti s tim vakcinama, odnosno novcem koji je naša zemlja platila Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), u MCPBiH dodaju "kako vlade entiteta i Brčko distrikta BiH još nisu donijele konačnu odluku, odnosno da još traju konsultacije u vezi s konačnim ishodom po ovom pitanju".

Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH, kaže "da su pregovori u toku te da još nije sve do kraja definisano po pitanju - hoće li BiH dobiti ostatak novca ili će taj iznos biti zamijenjen nekim drugim vakcinama".

- Odjeljenje za zdravstvo zajedno sa ministarstvima zdravstva Federacije BiH i RS, a u saradnji sa MCPBiH, imalo je nekoliko sastanka sa predstavnicima COVAX mehanizma kako bi iznašli rješenje na koji način će se zatvoriti finansijska konstrukcija u vezi s plaćenim, a neisporučenim vakcinama. Dakle, ukoliko dođe do eventualnog odustajanja od tih vakcina, na koji način će se to završiti. Do ovog trenutka nemamo ujednačen stav svih koji su uključeni u razgovore za ono što je interes, prije svega, države BiH i njenih građana - kaže Šadić.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje je takvo da BiH ima dovoljno vakcina protiv COVID-19.

- Naša potreba ranije i sada za vakcinama nije ista. Jako je teško sada praviti procjenu da kažemo da želimo odustati i da nam se vrati novac i da li ćemo i u kojoj mjeri eventualno izgubiti dio novčanih sredstava. Ili ćemo ići u nekom drugom pravcu da biramo neke druge vakcine, ali u tom slučaju postoji bojazan da opet nećemo biti ispoštovani po pitanju rokova jer svi mi smo očekivali da će COVAX mehanizam biti puno sigurniji. Vidjet ćemo u kom pravcu će to u narednom periodu ići - objasnio je Šadić.