open-navfaktor-logo
search
Testiranja
U entitetu RS još 27 zaraženih koronavirusom
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS-a i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, testirano je 549 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 27 osoba u RS-u.
16.05.2020. u 10:51
get url
text

Riječ je o devet muškaraca i 18 žena. Dvojica muškaraca su mlađe životne dobi, četverica srednje i trojica starije životne dobi. Pet žena je mlađe životne dobi, sedam srednje i šest starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta devet osoba je iz Banje Luke, sedam iz Mrkonjić Grada, po dvije iz Bosanske Dubice i Prijedora, i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Dervente, Кotor Varoši, Laktaša, Modriče i Teslića. Ukupno 15 osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je još 77 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Broda, Кotor Varoši, Bosanske Gradiške, Istočnog Sarajeva, Teslića, Vlasenice, Bijeljine, Bosanskog Šamca, Modriče, Doboja, Boasnskog Petrova i Foče, a pozitivan test na novi virus korona potvrđen je kod jednog zdravstvenog radnika iz Banje Luke, jednog iz Laktaša i jednog zdravstvenog radnika iz Prijedora.

Također, testirano je ukupno 59 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjoj Luci, Laktašima, Modriči, Derventi, Tesliću i Bosanskom Brodu, i svi rezultati testiranja su negativni. U posljednja 24 sata testirano je i još 60 osoba iz objekata za izolaciju i ovi rezultati testova su negativni. Test na novi virus korona je negativan i kod tri zaposlenika iz doma za starije.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.244 slučajeva virusa korona, oporavilo se 559 osoba, a preminulo je ukupno 88 osoba, koje su imale pozitivan test na virus korona. U RS-u do sada je na novi virus korona izvršeno ukupno 20.823 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječe 73 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 29 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenta. Кod četiri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije je deset pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije je 25 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je 56 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje deset osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu jedna osoba, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru 12 pacijenata, u bolnici u Bosanskoj Gradišci je zbrinuto šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalazi se 159 osoba, u Studentskom domu u Trebinju je 17 osoba, u Domu učenika u Bijeljini su dvije osobe i u Domu učenika u Doboju 29 osoba. U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.758 osoba, a nadzor je završen kod 27.446 osobe, saopćila je Vlada RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.