Od oktobra, kada zvanično počinje sezona gripe, do sada u Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet slučajeva pozitivnih na virus gripe tipa A, od čega tri slučaja podtipa A(H1N1) pdm09 i jedan slučaj podtipa A (H3n2), dok kod jedne osobe nije urađena subtipizacija.

Ovo su podaci kojima raspolaže Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iz koje su dodali da se u ovom entitetu još uvijek bilježi niska aktivnost virusa gripe.

- Epidemiološki nadzor nad gripom u Federaciji BiH počinje u oktobru i završava u maju naredne godine, kao i u svim zemljama Sjeverne hemisfere. Svake godine u Federaciji BiH registrira se između 30.000 i 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Prema dosadašnjim iskustvima, sporadični slučajevi prijavljuju se u decembru, a porast broja oboljelih registrira se od druge sedmice januara – kažu u Službi za epidemiologiju.

Ljekari ističu kako od gripe mogu oboljeti svi, jer se virus brzo širi. Ipak, najosjetljiviji su stariji, mlađa djeca, te osobe sa hroničnim bolestima.

- Pomenute kategorije su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija, koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje itekako mogu ugroziti život - navode u ovoj Službi i dodaju kako je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera zaštite od gripe.

U cilju prevencije širenja gripe iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH daju nekoliko preporuka građanima:

- Izbjegavati gužve, skupove i zatvorene prostore.

- Brisati maramicom nos i usta kad kašljete ili kišete, a nakon korištenja maramicu baciti u smeće.

- Često prati ruke sapunom i vodom. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti sredstva na bazi alkohola.

- Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta, jer se rukom sa zagađene površine mogu prenijeti virusi u oči, usta ili nos.

- Izbjegavati bliski kontakt sa bolesnim osobama - biti udaljen od zaraženog barem jedan metar.

- Ne posjećivati bolesnike ako nije nužno.

- Zaraženi gripom trebaju ostati kod kuće i ograničiti kontakt sa drugim osobama.

- Održavati higijenu okoline - čišćenje, provjetravanje prostorija, dezinfekcija površina.