Petak, 28.01.2022.

U Istiklal džamiji održan Otvoreni mektepski dan

U okviru manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, Ya Resulallah" u sarajevskoj Istiklal džamiji danas je organiziran Otvoreni mektepski dan.

Riječ je o programu posvećenom najmlađim polaznicima mekteba i pretposljednji je sadržaj manifestacije koja se završava sutra sa Večeri ilahija i kasida u Multimedijalnom centru na Kovačima.

Prethodnih godina Otvoreni mektepski dan održavan je u Domu mladih u Skenderiji, a zbog mjera prevecije širenja koronavirusa je ove godine organiziran u Istiklal džamiji uz ograničen broj učesnika.

Danas su uručene i nagrade najuspješnijim polaznicima mekteba koji su učestvovali u natječaju u likovnim, literarnim i video radovima.

O važnosti mekteba i današnjeg skupa govorio je pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo Malik ef. Šljivo koji je mekteblijama dao i nekoliko važnih savjeta o lijepom ponašanju i vjerskoj praksi.

Mektebi predstavljaju osnovnu islamsku vjersku školu u koje idu mnoga djeca širom BiH kako bi naučili vrijednosti i stekli znanja koja će im služiti prilikom obavljanja vjerskih dužnosti. Pored osnovnih islamskih propisa, u mektebu se mališani uče lijepom ponašanju, služenju široj zajednici te poštivanju običaja i tradicije pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Mektepski dan je organiziran u okviru 17. kulturno-vjerske manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah“ koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Poruka 17. manifestacije je dobro djelo, a moto je kur’anska poruka iz sure El-Maide: "Zato se natječite ko će više dobra učiniti". 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh