open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
U jednom danu 14 novozaraženih: Šta se dešava u Tešnju?
Tešanj je trenutno općina u Federaciji BiH koja broji najviše novozaraženih osoba koronavirusom, a u posljednja 24 sata testiranja su pokazala da je 14 novih osoba zaraženo ovim virusom.
27.05.2020. u 13:00
get url
text

Prema riječima Suada Huskića, načelinka Tešnja, riječ je o klasteru koji je identifikovan 21. maja. 

- Tada smo imali prvu zaraženu osobu i riječ je o proizvodnom pogonu jedne firme u kojem je uposleno 80-ak osoba. Sve osobe koje su se pojavile kao pozitivne su ili uposlenici te firme ili su njihovi prvi kontakti koje smo identifikovali već prvih dana, ali nisu svi bili testirani. Smatramo da su sve osobe koje su do sada identifikovane iz tog klastera. Za sada imamo više od 100 osoba koje su u samoizolaciji i u narednim danima se nastavlja testiranje - kazao je Huskić.

VEZANI TEKST - Na KCUS-u testirana 234 uzorka, 14 pozitivnih na koronavirus

Dodao je kako je iz te firme na virus pozitivno 15 osoba, a novozaraženi su njihovi prvi kontakti ili članovi uže porodice.

- U ovom trenutku je 28 osoba pozitivno u Tešnju. Od početka pandemije je bilo 33 osobe, ali neke od njih su se "oporavile", nisu više pozitivne i nisu na liječenju. Jako je važna stvar da sada imamo uvjete za testiranje u Općoj bolnici Tešanj koje od sutra počine, pored onoga što smo provodili na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Očekujemo i potrebno nam je da dobijemo veću količinu testova. Imamo laboratoriju, osoblje, rješenje Federalnog ministarstva... - istakao je.

Prema jutrošnjim informacijama, naglasio je naš sagovornik, svi zaraženi su imali blaže kliničke slike i simptome poput povišenje tjelesne temperature, groznice, gubitka osjetila ukusa ili mirisa.

- Nije bilo teže kliničke slike ni u jednom slučaju. Do jučer smo imali 12 osoba koje su smještene u Kantonalnu bolnicu u Zenici, ne zbog toga što imaju tešku kliničku sliku, nego zbog toga što je to standardni protokol za slučajeve potvrđenih zaraženih osoba na koronavirus. Za sada nema težih pacijenata i nadamo se da će tako i ostati - zaključio je Huskić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.