U istom periodu, od infekcije COVID-19 oporavilo se 29 osoba. Od spomenutog broja novozaraženih, njih 11, odnosno 73,3 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 313 osoba. Trenutno je u KS hospitalizirano 167 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 106, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 61 pacijent.

Na respiratoru se nalaze tri pacijenta, dva na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 13 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 31. Kanton Sarajevo danas bilježi 633 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 3.007 naših sugrađana, navedeno je u saopćenju objavljenom na internet-stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.180 zaraženih osoba koronavirusom i 50.322 izliječenih.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 208 pacijenata, od kojih su dva transportovana na KCUS, a četiri u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 34, u Novom Gradu 19, u Semizovcu 12 i na Ilidži šest. Ukupno je na drive-in punktovima i covid-ambulantama uzet 221 PCR test.

Covid-pozivni centar je zabilježio 127 poziva, a obavljen je i 121 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama, saopćio je Press KS.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.