U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 24 naša sugrađanina. Nije bilo smrtnih slučajeva. Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, od kojih njih 30 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 29 pacijenata, a na liječenju u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" nalazi se njih 19.

Jedan pacijent je na respiratoru, dok četiri koriste kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 190 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 985 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.359 osoba zaraženih koronavirusom i 51.876 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 29, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 47.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 111 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 348 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 72 poziva, a obavljeno je i 27 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri su aplicirane 1.242 doze vakcina.

I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.