open-navfaktor-logo
search
Neslaganja u NGL-u
U koaliciji u BPK i sedam i osam stranaka: Sporazum mimo predsjednika potpisao kandidat koji ne ulazi u Skupštinu?
Koalicioni sporazum u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), prije nego što su uopće utvrđeni rezultati izbora, potpisalo je sedam stranaka, ali je potpis stavilo 15 kandidata iz osam stranaka koji će, tvrde, biti nova većina.
20.10.2022. u 22:27
get url
text
Esad Kanlić i sporazum

Do neslaganja je došlo u Nezavisnoj građanskoj listi (NGL) čiji predsjednik Esad Kanlić, koji je dobio i najviše glasova unutar svoje liste, nije želio potpisati sporazum, ali ga je potpisao njegov kolega Šefik Bukalo, koji je drugorangirani na stranačkoj listi.

Ocjene iz Vlade BPK, u kojoj je Kanlić ministar finansija, jesu da se u žurbi da se potpiše koalicioni sporazum desilo nešto što baš nije uobičajeno u demokratskom društvu - da sporazum u ime stranke ne potpiše njen predsjednik već zastupnik koji nije prošao u Skupštinu BPK, barem ne zasad.

 

Sporazum u BPK

Kanlić je za Faktor kazao da nisu tačne informacije da on ne podržava cijelu priču.

- Podržavam, ali nezahvalno je potpisati dokument dok se ne potvrde rezultati izbora jer se ne zna ko će proći, ja ili Šefik Bukalo. Zasad sam ja prvi, ali ne znam jesu li prebrojani glasovi putem pošte i iz inostranstva. Ne mogu sebi dozvoliti da idem u neki sporazum, a da ne znam ni hoću li proći – istakao je Kanlić.

Dodao je da će biti tamo gdje je većina i da bi "bilo glupo ići u opoziciju".

Rekao je da on nije balavac i da sve radi ozbiljno, te da je to što je uradio Bukalo nezrelo, ali svi imaju pravo da urade kako misle da treba.

Lista NGL-a u BPK sa 18.10.2022.

Trenutni poredak

- Ne osporavam što je potpisao. Vjerovatno misli da on prolazi u Skupštinu. Da je obrnuto, da je on predsjednik, a ja kandidat, ne bih potpisao i ne bih ni kao zastupnik nikada mimo stranke ništa potpisao, a pogotovo kada ne znate hoćete li proći. To je neozbiljno. Postoje neki pritisci na mene, ali dok Centralna izborna komisija BiH ne potvrdi rezultate izbora, ne želim ništa potpisivati. Dotad se može i ta većina promijeniti – ocijenio je Kanlić.

Zbog toga je, dodao je, koalicioni sporazum potpisalo sedam, a ne osam stranaka, odnosno zato on kao predsjednik nije stavio svoj potpis.

VEZANI TEKST - Od najavljenih deset, koalicioni sporazum u BPK potpisalo sedam stranaka: Mijenjat će i "izborni plijen"

Kanlić je napomenuo da je jedini poziv za sastanak koji je imao bio upućen od Kantonalnog odbora SDA gdje je dobio poziv kao predsjednik stranke i da tu nije bilo priče o raspodjeli pozicija.

Podsjetimo, prije samog potpisivanja koalicionog sporazuma sedam stranaka, u javnosti je isplivao dokument iz kojeg se vidi kako su već raspodijelili pozicije. U opciji je bilo zapravo deset stranaka, ali su DF i Liberalna stranka odustali, dok se Nezavisna građanska lista i vodi i ne vodi kao partner.

- Prvo treba da se potvrde rezultati izbora pa onda da vidimo programske ciljeve obje strane, koji su bolji – rekao je Kanlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.