open-navfaktor-logo
search
Upozorenje građanima
U Livanjskom kantonu nema seruma protiv zmijskog ugriza
Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ugriza iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona upozoravaju i apeliraju na pojačan oprez prilikom boravka u prirodi.
27.05.2021. u 11:33
get url
text

Kako je za Fenu kazala direktorica Zavoda dr. Diana Mamić, serum je na vrijeme naručen, osiguran je i novac potreban za nabavku, ali je problem što seruma jednostavno nema na tržištu.

- Zavod za javno zdravstvo trenutno raspolaže s nekoliko doza kojima sa 31.maja ističe rok trajanja. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s dobavljačem, očekujemo neka rješenja, ali zbog trenutne situacije morali smo pozvati stanovništvo na dodatan oprez prilikom izlaska u prirodu - kazala je Mamić.

U Domu zdravlja Tomislavgrad Feni su kazali da posjeduju samo jednu dozu seruma protiv zmijskog ugriza te da trenutno privatnim kanalima pokušavaju u inostranstvu nabaviti nekoliko doza.

Iz te zdravstvene ustanove dali su nekoliko savjeta što treba učiniti u slučaju da vas ugrize zmija.

Mjesto ugriza nikako se ne smije zarezivati ili podvezivati niti se preporuča isisavanje otrova. Potrebno je leći i umiriti se, uzeti lijek protiv bolova te pozivati hitnu pomoć koja će pružiti stručnu pomoć.

U proljetno vrijeme nisu samo ljudi ugroženi, već i domaće i druge životinje.

U Veterinarskoj stanici Tomislavgrad ovoga proljeća već su imali nekoliko intervencija na govedima i psima.

- U Veterinarskoj stanici nemamo serume protiv ugriza zmije. Vlasnik povrijeđene životinje u apoteci kupuje dozer sa serumom, ako ga ima, a koji je jako skup, a veterinar ga ubrizga ili se životinja tretira konzervativnim metodama liječenja zbog svog prirodno izraženog imuniteta - pojasnio je proceduru liječenja direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Jozo Jurčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.