Zbog toga pojedinci su se odlučili uvesti radnu snagu, tako da su prije nekoliko dana u sarajevskim hotelima počeli raditi dvojica kuhara sa Mauricijusa.

- Jednostavno, ljudi su prisiljeni na ovaj način riješiti problem. Po turskim restoranima već nekoliko godina dolaze kuhari iz Turske. Imao sam priliku da upoznam kolege sa Mauricijusa koji sigurno znaju posao, ali im treba vremena da se naviknu na našu kuhinju i mentalitet. Naravno od njih se može naučiti o kuhinji sa ostrvskih zemalja i toplijih krajeva – kaže Hamid Hadžić, šef kuhinje hotela Hills na Ilidži.

Kaže da isti problem imaju i u Hrvatskoj.

- Kuhari iz Hrvatske idu za duplu platu u Njemačku ili Irsku ili druge zemlje Evropske unije. Svako ide gdje mu je bolje ili misli da će mu biti bolje. Potrebno je raditi projekte kao što je je to napravila Privredna komora Kantona Sarajevo. U pitanju je bila prekvalifikacija kadra i super bi bilo da se to radi stalno. Od 60 djece koja završi školovanje za kuhara, samo 20 ostane u zanatu. Trebalo bi da se više djece upisuje i da se stimulišu da ostanu u profesiji. Pitanje je da li škole imaju kapaciteta da edukuju toliko djece. Kako godine budu odmicale sve će biti gore - dodaje Hadžić.

Hamid Hadžić učio je od najboljih, poput Steve Karapandže kojeg je upoznao 1987. godine.

Najviše vremena, skoro 30 godina, Hamid je radio u hotelu "Holiday Inn", prvo kao kuhar, potom šef smjene i na kraju kao šef kuhinje.

- Kuhao sam za Juana Antonia Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i mnoge druge važne ličnosti, predsjednike, ambasadore, umjetnike – kaže Hadžić.