Regionalnim stambenim programom planirano je zbrinjavanje oko 27.000 porodica u četiri države regije, dok će u Bosni i Hercegovini biti trajno zbrinuto oko 5.400 porodica, saopćilo je Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Na području Posavskog kantona, planirana je izgradnja tri višestambena objekta u općinama Domaljevac - Bosanski Šamac, Orašje i Odžak. Planirana je izgradnja ukupno 54 stana, procijenjene vrijednosti više od 2,6 miliona KM. U općini Odžak danas je ozvaničen početak izgradnje višestambenog objekta sa 20 stanova. Implementator projekta na području Federacije BiH je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Svečanosti polaganja kamena temeljca pored predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Posavskog kantona, načelnice općine Odžak Nade Ćulap, prisustvovao je i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

- Realiziramo jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7. Evropska unija sa donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju kriv nad glavom - istakao je ministar Ramić.

Vlastita kontribucija lokalne zajednice je važna za ovaj projekat.

- Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo doći do konačnog cilja i osigurati što više porodica u stambenom zbrinjavanju, pogotovo porodica koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja - naveo je Ramić, saopćio je FMROI.