Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao je da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata od sutra produžava za dva sata, odnosno sa 22 na 24 sata, a od 21. maja bit će dozvoljeno izvođenje muzike uživo u baštama ugostiteljskih objekata.

Od 21. maja bit će dozvoljeno i prisustvo publike na sportskim takmičenjima, a stručnjaci Instituta da posebno definisati mjere za sportska takmičenja kao i broj takmičara, s obzirom na to da je do sada na snazi bilo ograničenje od 30 takmičara.

Zeljković je rekao da je van snage stavljena mjera o omogućavanju rada od kuće, čime se omogućava se povratak u normalan radni proces.

Također je istakao da sve ostale mjere ostaju na snazi i da iako se ovaj entitet nalazi u periodu stabilizacije ovo nije trenutak za opuštanje.

Govoreći o procesu vakcinacije Zeljković je rekao da se očekuje ubrzanje proces vakcinacije. Prema njegovim riječima, oko 50 posto stanovništva starijeg od 65 godina prijavilo za vakcinaciju i da je preostalo da se vakciniše oko 60.000 prijavljenih iz ove kategorije.