open-navfaktor-logo
search
Povoljna situacija
U sarajevskim domovima zdravlja rade se antigenski testovi, febrilne sobe umjesto Covid-ambulanti
Domovi zdravlja u Kantonu Sarajevo rade testiranje na prisustvo koronavirusa isključivo antigenskim testovima.
06.05.2022. u 08:01
get url
text

Kazao je to za Faktor glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić.

- Jedini drive-in punkt je kod mosta Suade i Olge i radi do 17:30 sati svaki dan. Radi se testiranje i u domovima zdravlja, ali antigenskim testovima, a ne PCR testiranje. Prije desetak dana mi smo prestali da radimo PCR testiranje, a Dom zdravlja inače u strukturi svojih usluga ni ranije nije imao PCR testiranje, ali s obzirom na to da je bila vanredna situacija i imali smo pandemiju u jeku i mi smo naše usluge 30 posto promijenili i prilagodili okolnostima koje smo imali tada – kaže Šarkić navodeći da pretpostavlja da se u bolnicama rade PCR testiranja.

Na pitanje gdje ide pacijent zaražen koronavirusom, odnosno da li i dalje rade Covid-ambulante, Šarkić odgovara:

- Mi imamo febrilne sobe, s obzirom na to da smo još na prvoj liniji i da smo primarna zdravstvena zaštita, ali stavili smo Covid-sistem van snage zbog izuzetno povoljne epidemiološke situacije, ali ukoliko brojke budu alarmantne, a nadamo se da do toga neće doći, mi vrlo brzo možemo Covid-sistem vratiti nazad. Do toga mi imamo prijelaznu fazu febrilnih soba, to ima svaki dom zdravlja, soba za mjerenje tjelesne temprature i ukoliko pacijent ima simptome COVID-19, to nam je način prevencije.

Šarkić navodi da je u prosjeku oko 16 osoba sedmično bilo pozitivno na koronavirus i da se epidemiološka situacija znatno popravila, te da su mahom blaže kliničke slike bez većih komplikacija.

- Mi se ponašamo u skladu sa situacijom, kao plan B, imamo febrilne sobe i radimo antigen testove umjesto PCR testiranja – zaključuje Šarkić.

Podsjećamo, prije desetak dana direktor sarajevskih domova zdravlja KS Abel Baltić pisao je Javnoj ustanovi Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu kako bi ih obavijestio da ne rade više PCR testiranje.

VEZANI TEKST - Sarajevski domovi zdravlja ostaju bez pouzdanih PCR testova, zašto ih Vranić i Hajdarević nisu nabavili?

- Naša ustanova je distribuirala prema punktovima za testiranje posljednje setove za PCR testove i prema dinamici testiranja, više ih nećemo imati do kraja sedmice, što znači da ovom vrstom metode testiranja u datom momentu prestajemo dok ne dobijemo nove instrukcije za postupanje – naveo je Baltić u dopisu.

Naveo je tada Baltić kako se obraćao i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS sa zahtjevom za nabavku setova za PCR testiranje te da je dobio odgovor da trenutna epidemiološka situacija ne zahtijeva nabavku PCR testova.

S druge strane, građani su, ukoliko imaju simptome koronavirusa antigenski test im pokaže da su negativni primorani sami u privatnim laboratorijama plaćati PCR testove kako bi se utvrdilo da li su pozitivni na koronavirus, kako bi dobili adekvatnu terapiju, ali i ostvarili pravo na bolovanje i odsustvo sa posla. Taj test u sarajevskim privatnim poliklinikama i laboratorijama košta od 65 do 80 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.