open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
U Srbiji će pijani vozači koji usmrte nekog plaćati odštetu i do dva i po miliona eura
Gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresivni dužnici prema osiguravajućem društvu, koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu
17.08.2019. u 12:27
get url
text

Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod utjecajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću, mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona eura. c.

Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresivni dužnici prema osiguravajućem društvu, koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu, pišu "Večernje novosti".

- U situaciji kada vozač pijan izazove saobraćajnu nezgodu, on će u krajnjoj instanci isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je pričinio. Ti iznosi mogu da budu višemilionski, a isplata može da traje i po nekoliko godina, čak i duže, i ne može se izbjeći - objašnjava Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

Pijani vozač školuje djecu nastradalog

On kaže da, ukoliko učesnik u saobraćaju pijan izazove nezgodu u kojoj pogine jedno lice, naknada štete po osnovu duševnih bolova za smrt bliske osobe može da iznosi i do 100.000 eura. Na tu naknadu imaju pravo svi članovi porodice. U slučaju da onaj ko je izazvao nezgodu ode u zatvor, štetu će platiti njegova porodica ili će biti isplaćena iz njegove imovine, ili tek kad izađe iz zatvora, ali sa kamatom koja znatno podiže ukupnu sumu. Ukoliko nastradali ima maloljetnu djecu, uračunat će se i troškovi njihovog školovanja.

- Osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu - kaže generalni sekretar UOS.

I u nezgodama u kojima povrijeđene osobe dožive teške tjelesne povrede sa umanjenim životnim i radnim sposobnostima, iznos naknade štete je višemilionski, veoma često i znatno veći od nezgode sa poginulima, jer se plaća i izgubljena zarada, a šteta koja nastaje zbog toga može da dostigne iznos od više stotina hiljada eura.

Koliko je ovaj problem veliki u toj zemlji, najbolje pokazuju podaci koje je jučer prezentovao načelnik saobraćajne policije MUP-a Srbije, Nebojša Arsov.

U Evropi još rigoroznija kazna

Po sadašnjem zakonu, maksimalni iznos po jednoj saobraćajnoj nezgodi, za štete na stvarima jeste 200.000 eura i milion eura za štetu na licima.

Prijedlogom novog zakona predviđen je novi limit i to 500.000 eura za štetu na stvarima i 2.500.000 eura za štetu na licima.

- U EU je limit 5 miliona eura, pa naši vozači to moraju da imaju na umu kad voze van Srbije - kaže Jovanović.

Neki ne haju ni na sadašnje kazne

Samo u junu i julu otkriveno je 410 teško alkoholisanih vozača koji su sjeli za volan sa više od dva promila alkohola u krvi.

- Nažalost, i pored toga što je kazna za ovo djelo od 30 do 60 dana zatvora, 120.000-140.000 dinara, 15 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom, ima i onih koji ne haju - kaže Arsov.

Poražavajuća statistika

- Na putevima u Srbiji, od početka godine, dogodilo se 22.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 310 osoba, dok je teške tjelesne povrede zadobilo više od 1.800 ljudi. Samo u periodu od 1. juna do jučer dogodilo se 7.800 saobraćajnih nezgoda, sa 149 poginulih i 800 povrijeđenih - rekao je Arsov.

August je godinama unazad mjesec kada na putevima u Srbiji nastrada najviše osoba (62), slijede oktobar i septembar sa 61, odnosno 58 poginulih, zbog čega će saobraćajna policija nastaviti s pojačanom kontrolom i poslije završetka ljetnje sezone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.