open-navfaktor-logo
search
Neki već i priznali
U toku privođenja, Prolić, Poprženović i Zahirović na saslušanju u SIPA-i
Očekuje se dovođenje ostalih uhapšenih iz drugih dijelova BiH
11.11.2019. u 12:47
get url
text

Ukupno 12 osoba do sada je uhapšeno u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, rekao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Pretresi su vršeni na nekoliko lokacija širom BiH, između ostalog na području Sarajeva, Cazina, Bosanskog Šamca, Orašja i Novog Travnika.

Kako saznajemo, trenutno se u prostorijama SIPA-e u prisustvu advokata saslušavaju Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH, Haris Poprženović, sudija Prve lige FBiH i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja u Nogometnom savezu FBiH.

Očekuje se dovođenje ostalih uhapšenih iz drugih dijelova BiH.

Kako nezvanično saznajemo, neki od njih istražiteljima su već priznali učešće u koruptivnim radnjama.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese i hapšenja na više lokacija, a u vezi sa krivičnim djelima organizovanog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zlouporabe položaja ili ovlasti.

Kako smo ranije objavili, istragom koja se provodila više od godinu, između ostalih, obuhvaćeni su: član Komiteta za suđenje u Nogometnom savezu FBiH Anto Bilješko, sudija Prve lige FBiH Kenan Bajraktarević, sudija Prve lige FBiH Ilija Živković, Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH, Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza FBiH i član izvršnog odbora FSBiH, Fuad Zahirović, Haris Poprženović, Vladimir Dominković, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić, Anto Kobaš i drugi.

Dragan Mektić danas je na konferenciji za medije u Banjoj Luci kazao da je SIPA godinu tražila "podobnog tužioca koji bi se htio prihvatiti tog posla".

- Svi su bježali jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para – rekao je Mektić.

Nakon hapšenja, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz Fudbalskog saveza BiH, istaknuvši da je ovim radnjama fudbalu u BiH pričinjena nemjerljiva šteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.