open-navfaktor-logo
search
Prvi slučaj
U UKC-u RS-a kod mlađeg pacijenta detektovana flurona
U Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) RS-a u Banjoj Luci danas je kod 22-godišnjeg pacijenta istovremeno detektovan koronavirus i virus gripa (flurona), što je prvi ovakav slučaj, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.
04.01.2022. u 14:16
get url
text

- U uzorku pacijenta hospitalizovanog u UКC-u RS-a detektovana je istovremeno RNК Influenza A (H3) i SARS-CoV-2. Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u RS-u – saopćeno je iz UKC-a.

Radi se o pacijentu koji je 2000. godište iz Banje Luke. Pacijent je trenutno svjestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan.

- Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama – naveli su nadležni u UKC.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UКC-a RS-a postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu Biomerieux, u roku od jednog sata, što značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.