open-navfaktor-logo
search
Rade rebalans
U USK planiraju iz budžeta isplatiti pomoć za državne službenike, hoće li izuzeti ministre i zastupnike?
Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je spremnost da se rebalansom kantonalnog budžeta za 2022. godinu planira i novac za jednokratnu novčanu pomoć za sve budžetske korisnike, saopćeno je prije nekoliko dana nakon sastanka s predstavnicima sindikata državnih službenika.
22.09.2022. u 19:46
get url
text
Samir Kurtović i Mustafa Ružnić

Vedran Prša, ministar finansija Unsko-sanskog kantona, kazao nam je danas da je u toku priprema rebalansa budžeta i još se razgovara kako će izgledati.

Na pitanje da li bi svi budžetski korisnici dobili jednokratnu pomoć, kako je naveo Ružnić, Prša je rekao da treba raditi obuhvat, ali još nije odlučeno kako.

Zanimalo nas je i da li to znači da bi od isplate jednokratne pomoći u iznosu do 1.080 KM bili izuzeti zastupnici u Skupštini USK i ministri.

- Ne mogu to tvrditi. To je stvar dogovora – dodao je Prša.

Jednokratna pomoć bi se isplaćivala na osnovu Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu usljed rasta cijena.

VEZANI TEKST - Vlada USK odlučila dodatno povećati plaće budžetskim korisnicima, državna služba traži više

Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u FBiH, istakao je da će Vlada USK donijeti odluku o isplati jednokratne pomoći za sve na budžetu i to u iznosu od 1.080 KM, koliko je maksimalno i predviđeno uredbom Vlade FBiH.

Kurtović je uvjeren da se to neće odnositi na ministre i zastupnike.

Zanimljivo je da predstavnici Vlade USK nisu znali da li se na to plaćaju porezi i doprinosi, iako su svi mediji još u julu izvijestili o odluci Vlade FBiH da se ne plaćaju, pa im je ovaj sindikat poslao povratnu informaciju.

No i kada bude urađen rebalans budžeta, pitanje je ko će ga usvojiti.

- Nemamo informacija o tome da se radi rebalans. Ali da su imali namjeru isplatiti jednokratnu pomoć, to bi dosad pripremili. Uredba Vlade FBiH nije od jučer već je stara nekoliko mjeseci. Gotovo svi kantoni su usvojili rebalanse. Ko je mislio, pomogao je uoči grijne sezone i slično. Ne znam kome će raditi rebalans, s kim će razgovarati o njemu, kako će izgledati sve nakon izbora 2. oktobra. Neozbiljno je ići u tom pravcu sada. A oni to do izbora neće uraditi – prokomentirao je Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK.

Sindikat državnih službenika i namještenika FBiH je od svih kantona zatražio isplatu jednokratne pomoći zaposlenim u institucijama.

Kurtović je kazao da od ostalih, mimo USK, nemaju povratnu informaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.