open-navfaktor-logo
search
KFOR u pripravnosti
U Zvečanu na Kosovu počeo novi protest Srba
U Zvečanu, općini na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, počeo je još jedan protest protiv prisustva specijalaca Kosovske policije.
31.05.2023. u 09:41
get url
text
get url
text

Danas se okupio veliki broj građana, mještana Zvečana i obližnje Sjeverne Mitrovice. Građani su razvukli srpsku zastavu dugu 250 metara.

Bivši predsjednik Skupštine općine Zvečan, Srđan Milosavljević ponovio je zahtjeve da se udalje kosovski specijalci, da ne dolazi novi gradonačelnik i da se oslobode dva srpska mladića uhapšena u ponedjeljak.

Vojnici KFOR-a su u stanju pripravnosti i kordonom osiguravaju prilaz općinskoj zgradi. Iza metalne ograde, danas je razvučena i bodljikava žica.

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova od petka su u zgradi općine, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u općinu. Tog dana je došlo do sukoba srpskih demonstranata, u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u općinu, sa kosovskim policajcima.

Srpski demonstranti su se potom u ponedjeljak sukobili i sa KFOR-om, kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i desetine demonstranata. Do tog sukoba je došlo pošto demonstranti nisu htjeli da puste da se blindirana vozila policije povuku iza kordona KFOR-ovih vojnika.

Tada je došlo do nasilja u kome su demonstranti vojnike gađali molotovljevim koktelima, šok bombama, ali i vatrenim oružjem. Nasilje su osudili kosovski zvaničnici, NATO, SAD i EU.

Protest se danas održava i u općinama Zubin Potok i Leposavić, gdje takođe KFOR osigurava općinske zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.