open-navfaktor-logo
search
"Zatvoriti deponiju"
Uborak i dalje u blokadi, smeće zatrpava Mostar: Mještani čekaju poziv gradonačelnika
Svjesni su situacije u kojoj se nalazimo, kao što i mi znamo da smeće treba krenuti iz grada, jer je grad grozno prljav, ali sada je sve do gradskih vlasti, oni odlučuju, poručio je Hodžić
18.06.2019. u 13:41
get url
text

Sve dok s gradskim vlastima ne dogovore konkretan datum o zatvaranju postojeće i otvaranju nove deponije u Mostaru, blokada se nastavlja, poručeno je sa deponije Uborak, gdje blokada traje već devet dana.

- Naš ključni problem je iznalaženje nove lokacije za novu deponiju. Kad se ova deponija napuni, ne dozvoljavamo da se ovdje pravi bilo koja nova rupa, to je naš cilj. Želimo da deponija ide odavde iz naseljenog mjesta i da se napravi negdje gdje uvjeti postoje - kazao je Nijaz Hodžić, jedan od inicijatora protesta.

{$galerijaFotografija}

Tvrdi kako nisu tražili od Grada da ovu deponiju odmah zatvori.

- Ovdje ima još prostora za odlaganje otpada do kraja godine, dakle kad se ova deponija napuni, oni je trebaju zatvoriti. U međuvremenu se treba naći lokacija za novu deponiju - naglašava Hodžić dodajući kako građani 20 i više godina trpe smrad i smeće.

- Mi smo svjesni da je grad sada zatrpan smećem i da moramo riješiti problem. Samo ih tjeramo da iznađu mogućnosti za novi lokalitet, novu deponiju - ističe Hodžić, naglasivši da bi i dati rok od 12 mjeseci za zatvaranje postojeće i otvaranje nove deponije produžili i dali vremena vlastima.

Očekuju poziv gradonačelnika.

Policijske snage koje su na terenu ispred Deponije "ne plaše" demonstrante, a Hodžić kaže kako s njima imaju korektan odnos, "problema nije bilo niti ih očekujemo".

-Svjesni su situacije u kojoj se nalazimo, kao što i mi znamo da smeće treba krenuti iz grada jer je grad grozno prljav, ali sada je sve do gradskih vlasti, oni odlučuju - poručio je Hodžić, dodavši da ne traže od gradonačelnika da sam sve radi, već da zajedničkim snagama vrše pritisak da problem u najskorije vrijeme riješi.

Tvrdi kako neće ići pred Gradsku upravu, već ostati ispred deponije jer je tu njihov problem. Podsjetimo, gradonačelnik Ljubo Bešlić nije im mogao ponuditi rokove jer, kazao je sinoć nakon još jednog propalog sastanka, za novu lokaciju treba mijenjati Federalni prostorni plan što je trenutno neizvodivo. Smatraju da bez dogovorenih datuma nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uvjetima, u blizini deponije, mogla nastaviti godinama.

Dogovora nema, ali ima optužbi od toga da je blokada nelegalna jer nije prijavljena policiji do toga da su brojne kuće tik do same deponije napravljene nelegalno.

-Ako ima bespravno izgrađenih kuća, zašto to nije spriječio gradonačelnik - ističe Omer Hujdur, jedan od predstavnika mještana.

Demonstranti su ustrajni u namjeri da ostaju na ulazu u deponiju i blokiraju odlaganje otpada. Do tada je na ulicama Mostara svakim novim satom smeća sve više i prijeti mu ekološka katastrofa. 

Ramiza Keleciju, stanovnika Mostara, zatičemo pored gradskog vrtića tik uz gomile smeća. Tvrdi kako ne može podržati građane koje blokiraju gradsku deponiju kada se osvrne oko sebe i pogleda u kakvom stanju je grad.

{$galerijaFotografija}

-Zdravlje, turizam, razvoj, sve je narušeno. Ima sigurno drugih demokratskih načina. Nađite neku drugo mjesto prije svega pa onda blokirajte sve. Ovako je samo gore. Nije sigurno ni Gradu lako pronaći drugo rješenje jer onda će se drugi građani buniti ako im bude blizu kuće. Ovo je najgore rješenje, da je grad u cik turističke sezone zatrpan smećem. Ovo će se odraziti i na sljedeću sezonu - kazao je Kelecija.

Sabiha Krpo smatra da se ovaj problem ne može riješiti na nižim nivoima, da je za ovo potrebna Vlada FBiH. Na par lokacija smo zatekli i prazne kontejnere, a na ulasku u staru gradsku jezgru i radnika komunalnog preduzeća koji nam je kratko prokomentarisao da samo radi svoj posao, a gdje će smeće završiti nije upućen.

Uborak 18.06. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.