Sporazum o saradnji

Učenicima u RS-u prvi put će biti plaćena praktična nastava

Objavljeno: 21.05.2019. u 11:25

nakon završetka srednje škole, oni najbolji imat će mogućnost i da ostanu da rade u toj firmi

Sa potpisivanja Sporazuma o saradnji FOTO: AA

Učenicima u Republici Srpskoj prvi put će biti plaćeno obavljanje praktične nastave kod poslodavaca, a nakon završetka srednje škole, oni najbolji imat će mogućnost i da ostanu da rade u toj firmi.

Ta novina je predviđena Sporazumom o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju", koji je ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić potpisala s direktorom Privredne komore Perom Ćorićem i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutinom Škrebićem.

- Sporazumom se definiše i sigurnost učenika na radu, a cilj je da steknu vještine, kompetencije i znanja kako bi nakon srednje škole bili potpuno obučeni za rad u skladu s potrebama tržišta - istakla je Trivić.

Trenutno je više od 15 kompanija pristalo da podrži ovaj model saradnje prosvjete i privrede.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petrićević je naglasio da je potpisanim sporazumom napravljen prvi veći iskorak po pitanju dualnog obrazovanja kako bi taj bh.entitet imao kvalitetan kadar u skladu s potrebama tržišta.

Direktor entitetske Privredne komore Pero Ćorić je istakao da se obrazovni sistem mora da prilagodi novinama u privredi, čiji je veliki broj predstavnika iskazao interesovanje za obuku đaka.

I predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je kazao da će učenici, od prve godine školovanja, dobijati simbolične naknade, za prijevoz, topli obrok, kao i novčanu nadoknadu.

Ponovio je da u RS-u nedostaje kadra svih zanatskih zanimanja, metalske i tekstilne struke, vozača...

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije