Pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina, dok je za ratni zločin na području današnje opštine Milići osuđen Dragan Marinković na osam godina zatvora.

Publikacija je izdana povodom 29. godišnjice zatvaranja logora Sušica kod Vlasenice koji je od maja do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja Vlasenice, ali i ostalih podrinjskih opština. Kroz ovaj logor je prošlo ili bilo zatvoreno više od 8.000 osoba.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je početkom 2005. godine osudio upravnika koncentracionog logora Sušica Dragana Nikolića zv. Jenki na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u koncentracionom logoru Sušica u Vlasenici 1992. godine.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području opština Vlasenica i Milići u periodu od 1992. do 1995. godine nestalo je 955 žrtava bošnjačke nacionalnosti. Ove osobe nestale su kao posljedica ratnih zločina, ali nisu vezane za pad zaštićenih zona, odnosno sa počinjenim genocidom u julu 1995. godine.

Najveća masovna grobnica koja je pronađena na području Vlasenice je masovna grobnica Ogradice iz koje su 2003. godine ekshumirana 232 posmrtna ostatka žrtava iz proteklog rata, a najveća masovna grobnica na području opštine Milići je masovna grobnica Zaklopača iz koje je ekshumiran 81 posmrtni ostatak.

Na kraju ove knjige nalazi se lista identificiranih osoba sa područja opština Vlasenica i Milići koje su nestale u periodu od 1992. do 1995. godine. Podaci su preuzeti od Instituta za nestale osobe BiH.

 - Ono što se do danas presudilo u Sudu BiH, čije se presude nalaze u ovoj knjizi, ne može biti dovoljno za razumijevanje ratnih zločina i strahota koje su se dogodile u Milićima i Vlasenici, ali može poslužiti kao dokaz zla koje se u tom periodu javilo u ljudima. Knjigu objavljujemo u znak sjećanja na stradale civile Milića i Vlasenice - saopćeno je iz UDIK-a.