Žrtve su duboko ubijeđene da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, shodno zakonima u Velikoj Britaniji, navode ova udruženja u dopisu upućenom zvaničnicima UN-a, Međunarodnog rezidualnog mehanizma Haškog tribunala i Velike Britanije.

- Radovan Karadžić, međunarodni ratni zločinac, ne odustaje od pokušaja da izbjegne služenje doživotne robije zbog počinjenog genocida i četiri zločinačka poduhvata u kojima je bio jedan od glavnih planera. Republika Srbija uz pomoć Ruske Federacije je angažirala više od 120 tzv. srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili  i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i drugim zločincima, da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, MICT i navodne loše uvjete u britanskom zatvoru u kojem boravi Radovan Karadžić.

Među "intelektualcima" se nalaze međunarodni ratni zločinci, njihovi pomagači i osobe koje ne priznaju naslijeđe ICTY/MICT iz Den Haga. Već dugo su se u Srbiji probudili "aveti prošlosti" koji ne biraju sredstva da štite ratne zločince, negiraju zločine i čak glorificiraju zločin i zločince te ovo pismo to i potvrđuje. Molimo Vas da ne nasjedate na provokacije iz Srbije i mi žrtve smo duboko ubijeđeni da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši, dozvoljeni stepen prava, kao presuđeni međunarodni zločinac shodno zakonima u Velikoj Britaniji - citat je iz dopisa.

Udruženje traži da zbog laži i dezavuisanja međunarodne javnosti, bude zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije svima koji su potpisima pokušali prevariti i ismijati međunarodno pravo.

VEZANI TEKST - Tvrdi da trpi teror: Dodik traži da se Karadžić izmjesti iz britanskog zatvora

Žrtve genocida i drugih zločina podržavaju rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma i opredijeljenost Velike Britanije da sarađuje i pruža mu pomoć.

- Mi žrtve nikada nismo dobili bilo kakvu podršku ili vidjeli emociju koja bi dolazila iz Srbije. I dan-danas Srbija i njeni "intelektualci" negiraju zločin genocida presuđen od ICTY/MICT i ICC. Molimo Vas da ne obraćate pažnju na one koji danas pišu pisma podrške Radovanu Karadžiću boreći se za njegova demokratska prava, a ranije su pred ICTY/MICT svjedočili o nevinosti Radovana Karadžića, optužujući nas žrtve da smo sami sebe ubijali i da su logori smrti bili hoteli sa pet zvjezdica. Danas nažalost moramo čitati iste lažne priče koje dolaze iz Srbije i Rusije da se ratnim zločincima uskraćuju njihova demokratska prava - citat je iz dopisa.