open-navfaktor-logo
search
Otvoren ured u Tuzli
Udruženje poslodavaca FBiH: Zadatak za kanton upisna politika i manji parafiskalni nameti
Na nivou kantona dvije stvari su nam jako važne, a to je smanjenje parafiskalnih nameta i upisna politika u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH
30.05.2019. u 07:23
get url
text
Otvaranje ureda Udruženja poslodavaca FBiH u Tuzli

Udruženje poslodavaca FBiH otvorilo je danas ured u Tuzli i to je treći područni ured grupacije koja okuplja oko 20.000 privredenih subjekata. U Tuzli je danas održana i sjednica Upravnog odbora udruženja na kojoj su razmatrane konkretne mjere za rasterećenje poslodavaca.

- Na nivou kantona dvije stvari su nam jako važne, a to je smanjenje parafiskalnih nameta i upisna politika u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama - kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

USAID je uradio registar parafiskalnih nameta, pojašnjava on, u kojem ih je pobrojano preko 3.000, na svim nivoima vlasti.

- Teško je izračunati ukupan iznos u novcu, ali postoji studija Svjetske banke, gdje se kaže da je porez na dobit u FBiH od 10 posto dosta nizak, ali kada se uzmu u obzir parafiskalni nameti procjena je da taj porez ukupno iznosi 23 posto. To je značajno opterećenje za privredu i predložili smo formiranje komisije koja će se baviti ovim pitanjem. Svjesni smo da ih sve ne možemo ukinuti, ali da imamo neku mjeru - rekao je Smailbegović.

Predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić rekao je će prema Vladi TK ići inicijative koje imaju za cilj da se poslodavci aktivno uključe u kreiranje odluka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.