- Hronični hemodijalizni bolesnici sa teritorije općine Gradačac se od 2014. godine liječe u Dijaliznom centru u Odžaku (Kantonalna bolnica u Orašju, Posavski kanton) po dogovoru nadležnih struktura, a zbog značajno manje udaljenosti između Gradačca i Odžaka, boljeg puta i uvjeta u Dijaliznom centru, pogotovo posvećenih kolega nefrologa na čelu sa kolegom prim. dr Želimirom Stipančićem.

Dijalizni bolesnici imaju pravo da se dijaliziraju u najbližem dijaliznom centru. Ovih dana smo svjedoci neželjenih događanja nastalih zbog odbijanja Kantonalne bolnice u Orašju da se bolesnici iz Gradačca i dalje dijaliziraju u Dijaliznom centru u Odžaku bez obzira na saglasnost Fonda osiguranja Tuzlanskog kantona da plati dodatne troškove za te bolesnike.

U nadi da će dogovor nadležnih ministarstava i fondova, te dijaliznih centara biti vrlo brzo postignut, UNDTBiH daje punu podršku prim. dr Želimiru Stipančiću u njegovim nastojanjima da osigura sve što je u najboljem interesu svih dijaliznih bolesnika, pa tako i bolesnika iz Gradačca.

Ljekari kao što je dr. Stipančić sa pokazanom hrabrosti i ljudskim i medicinskim principima su neophodni ovoj zemlji i svima nama - stoji u saopćenju Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH kojeg je potpisala predsjednica prof. dr. Halima Resić.