- Jedan od prvih i možda pionirski poduhvat je bila optužnica protiv Momčila Mandića, ministra pravosuđa tzv. Srpske Republike u BiH, završila je oslobađajućom presudom, zatim načelnik općine Bosanka Krupa i predsjednik kriznog štaba te općine Gojko Kličkovic također je oslobođen pred Sudom BiH - navedeno je iz Udruženja.

Istakli su da, pored oslobođajućih presuda, drugi fenomen je da po podizanju optužnice ili već u samoj istrazi, osumnjičeni "saznaju" za mogućnost podizanja optužnice i jednostavno pobjegnu u susjednu državu, što je posljednjih godina bila ustaljena praksa, a posljednji slučaj je Milomir Savčić, bivši komandant 65. motorizovanog puka pri glavnom štabu Vojske RS-a.

- Da je i to postalo već uočljivo i previše vidljivo čak i onima koji u tome sudjeluju u posljednje vrijeme pojavljuje i treći fenomen odbacivanje optužnice zbog neruđenosti. Naime, više od 100 optužnica je vraćeno na doradu Tužilaštvu BiH zbog raznovrsnih manjkavosti, a posljednja optužnica protiv Milenka Stanića, predsjednika kriznog štaba općine Vlasenica, u kojoj se navodi slijedeće: 'Sud je prije donošenja odluke o optužnici dopisom pozvao Tužilaštvo BiH da uredi optužnicu, između ostalog, i zbog činjenice da osumnjičenom nisu predočeni svi inkriminirajući navodi i djela navedena u optužnici, te nakon toga utvrdio da Tužilaštvo BiH nije postupilo na način kako je u dopisu navedeno'. Čak i kad sud potvrdi optužnicu, suđenje nikako da počne, takav je slučaj u predmetu Miroslava Kraljevića, aktuelnog načelnika Vlasenice - saopćeno je iz Udruženja.

Pozivaju novi sastav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i novopostavljenog v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH da hitno realiziraju prijedloge i zaključke iz dva izvještaja Joanne Korner koji su rađeni po zahtjevu OSCE-a i tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a posebno dio koji se odnosi na način i kvalitet podizanja optužnica.

Traže i da se hitno napravi revizija svih slučajeva nepotvrđivanja optužnica od Suda BiH i utvrdi konkretna odgovornost, ali i da se takve optužnice zanove, ponovo dorade i podnesu na potvrđivanje Sudu, uključujući posljednju protiv Milenka Stanića.

Također, pozivaju sve učesnike odgovorne za realizaciju revidirane strategije da hitno pristupe realizaciji revidirane strategije Anex B Strategije i A listi prioriteta Pravila puta, što je zakonska obaveza Tužilaštva BiH.