- Pored više od 200 testova koje UKC trenutno ima, jučer smo dobili 96 kompleta testova kao donaciju humanitarne organizacije "Emmaus", što znači da, za sada, imamo dovoljnu zalihu. Pokrenuli smo i procedure nabavke testova, a Svjetska zdravstvena organizacija je imala obavezu, po otkrivanju prvih pozitivnih pacijenata, dostavi dodatne količine testova i medicinske opreme za zaštitu zdravstvenih radnika - kaže ministrica Čolić.

Trenutno se na području TK u izolaciji nalazi 3.045 osoba, a do sada je testirana 51 osoba, od kojih su jedna iz Orašja i jedna iz Brčkog, a svi su nalazi na koronavirus negativni.

- Još uvijek imamo trend nepoštivanja mjera kućne samoizolacije te nejavljanje osoba koje su u ličnom aranžmanu prešli granične prijelaze i vratili se u BiH, tako da ih nemamo evidentirane. Građani su pozitivno odgovorili šaljući dojave, ali trenutno na terenu nemamo dovoljan broj inspektora i pripadnika MUP-a koji bi mogli sve propratiti - kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.