open-navfaktor-logo
search
Ekonomisti pojasnili
Ukidanje UIOBiH je nemoguća misija i ekonomsko samoubistvo RS-a
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) je toliko ozbiljan mehanizam da je tehnički nemoguće rasformirati je i takvi pokušaji i najave koje dolaze od vladajuće strukture iz bh. entiteta Republika Srpska su samoubilački, upozorili su ekonomski stručnjaci. 
02.11.2021. u 19:39
get url
text
Muris Čičić, Zoran Pavlović i Admir ČAvalić

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavljuje povlačenje saglasnosti RS-a na odluke o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te indirektnim porezima. 

- Prijedlog je da stopa 17 treba ostati jedinstvena u cijeloj BiH, a da svaki entitet ima svoju službu za indirektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda, to je koncept koji smo već imali. Spremni smo da harmonizujemo neke stvari, ali ne da trpimo i gubimo svake godine milione KM - kazao je Dodik prije nekoliko dana. 

VEZANI TEKST - Dodik iznio plan o povlačenju saglasnosti u tri oblasti: Ne uzimamo ništa od nadležnosti BiH

No demantuju ga ekonomisti koji su pojasnili i koje prednosti imamo sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a šta bismo izgubili u slučaju njenog "rasformiranja". 

Muris Čičić, ekonomski stručnjak, nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, istakao je da je UIO jedna od najuspješnijih priča Bosne i Hercegovine i njene državnotvorne strukture. 

- Imate razvijenu instituciju, procedure, rezultate. Finansiranje države i entiteta je jako stabilno i raste – dodao je Čičić. 

Naglasio je da postoje određene disproporcije u smislu da se na teritoriji FBiH skuplja oko 70 posto prihoda, a na teritoriji RS-a 22-24 posto, dok s druge strane u raspodjeli prihoda RS učestvuje sa 39 posto, dakle skoro dva puta više dobiju nego što se prikupi na teritoriji RS-a.

- Ti pokušaji da se Uprava reorganizira su samoubilački. Gube i RS i njeni građani. Ako urade to, a sumnjam da će jer niko ne radi takve neracionalne stvari i ekonomski samoubilačke, treba reći da privreda na teritoriji RS-a nije toliko razvijena i neće prikupljati koliko sada dobija još duže vrijeme. Teško je razumjeti taj pokušaj rasturanja svega, pa nije bitan narod, ništa – kazao je Čičić. 

Prema novim podacima, RS je za prvih deset mjeseci ove godine dobio oko 1,4 milijarde KM od indirektnih poreza, što je 25 posto više nego prošle godine. 

Ekonomista Zoran Pavlović je prokomentirao da je UIO toliko ozbiljan mehanzam u svakoj zemlji da je tehnički nemoguće uraditi to što Dodik najavljuje. 

- Pogledajte procedure koje smo imali kada smo je formirali uz pomoć njemačkih stručnjaka, donošenje zakona i podzakonskih akata, poslije toga dolazi... Ma to je nemoguća misija. Imali smo porez na promet, obučavali ljude, napravili softver, počeli s fiskalnim kasama potom. To je složen sistem kao krvotok kod čovjeka. Rasformiranje objektivno nije tehnički moguće. Mislim, možete oboriti sistem UIO, ali je malo vjerovatno – dodao je Pavlović. 

I on je napomenuo da je sistem indirektnih poreza percipiran tako da se ono što se prikupi na terenu od građana stavi u kasu i raspoređuje na entitete i Brčko Distrikt, a da po nekim podacima, RS manje uplaćuje nego što procentualno dobija pa bi rasformiranje UIO bilo na štetu RS-a. 

VEZANI TEKST - Šain: Sve dok je suverene BiH, RS ne može povući saglasnost za reformu fiskalnog sistema i UIO

- Privreda je zabrinuta tim najavama jer privrednici razmišljaju dvije-tri godine unaprijed i ako se javljaju takve najave, to vodi strahu, bojazni šta uraditi. Ozbiljan biznis zahtijeva stabilnost – ukazao je Pavlović. 

Ekonomista Admir Čavalić naglasio je da je sistem indirektnog oporezivanja i postojanje UIO jedan od najzdravijih elemenata ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine. 

- To se pokazalo od uspostave UIO, posebno kroz funkcioniranje PDV-a, tu je minimalna mogućnost manipulacija, apsolutna nezavisnost djelovanja Uprave, a to je sve bilo nezamislivo. UIO je jedan od najuspješnijih projekata kada je riječ o ekonomiji, osim možda Centralne banke Bosne i Hercegovine. To je srce fiskalnog sistema BiH i teško ga je demontirati – rekao je Čavalić. 

Istakao je da bi "demontaža" vodila manipulacijama, privreda bi izgubila stabilnost, povećali bi se troškovi. 

- Zato se i išlo u jedinstven ekonomski prostor, ne samo države. Ekonomska dezintegracija nema podlogu i ne godi ni vlastima – zaključio je Čavalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.