open-navfaktor-logo
search
Poduzeti drugi korak
Ukrajinska ambasada pozvala Dodika da vrati ikonu
Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini traži da ikona koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu bude vraćena u Ukrajinu.
26.12.2020. u 14:24
get url
text

VEZANI TEKST - Gordana, stigla je ikona, šta sad: Zašto Tužilaštvo BiH nije naredilo izuzimanje spornog predmeta? 

- Ako je prvi korak već preduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora preduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu - rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH Vasilij Kirilik.

Ukrajina, kako je navedeno, želi i odgovore kako je ikona završila kod porodice Dodik.

- Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje - kazali su iz Ambasade, prenijela je Beta.

Ruski šef dilomatije Sergej Lavrov je, poslije tvrdnji Ukrajine da je ikona iz Luganska vlasništvo te države, odlučio da vrati ikonu, koja je predata Ambasadi BiH u Moskvi. Lavrov je zatražio da se u cijeli slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je jučer donio ikonu u BiH i predao je u Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a da o tome nije obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.