- Razmatrat će se dalji koraci u vezi s neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Ustavno pravo srpskih predstavnika je da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH - kaže Dodik.

Najavio je da će SNSD zajedno sa srpskim i Klubom HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine, danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu. Prema tom prijedlogu Predsjedništvo bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi kao i do sada.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija jučer je najavio da će se odazvati Dodikovom pozivu. Očekuje se dolazak i mnogih drugih entitetskih predstavnika u državnim institucijama iz SIPA-e, OSA-e i drugih agencija.

Ambasada SAD-a se nakon jučerašnjeg sastanka ambasadora Erica Nelsona sa Dodikom oglasila na Twitteru.

-Ambasador Nelson naglasio je da SAD ne očekuje ništa drugo nego potpuno poštivanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. SAD je već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava prosperitet, stabilnost i mir ove zemlje. Za potkopavanje tih ciljeva snosit će se posljedice u stvarnom životu - naveli su iz Ambasade SAD-a.

Reagirao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, osim Rusije, koji je upozorio da su blokade državnih institucija i ultimatumi neprihvatljivi, te da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje.