open-navfaktor-logo
search
Primjena sporazuma
Ured EU u BiH poziva na uspostavu zajedničke kontakt tačke sa Europol-om
Evropska unija pozdravlja nedavne važne iskorake na inicijativu Ministarstva sigurnosti BiH u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Europol-om.
06.07.2020. u 18:05
get url
text

Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala, saopćeno je iz Ureda Evropske unije u BiH. 

Bosna i Hercegovina je obavezana Operativnim sporazumom s Europolom, koji je ratificirani međunarodni sporazum i mora biti proveden, navodi se.

- Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za sigurnost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - ističu iz Ureda EU u BiH. 

Pozivaju sve nadležne organe i agencije da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt te stoji na raspolaganju za podršku. 

Zajednički cilj je, kako saopćavaju, postići sigurnije okruženje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.