open-navfaktor-logo
search
Svečanost u Vijećnici
Uručena prizanja: Dobitnici Plakete "Nino Ćatić" Mirza Sadiković (posthumno), Šemso Tucaković i Televizija 5
Doajeni bosanskohercegovačkog novinarstva Mirza Sadiković (posthumno) i Šemso Tucaković, te kolektiv Televizije 5, dobitnici su priznanja – Plakete "Nino Ćatić".
29.08.2020. u 14:28
get url
text

Svečano uručenje priznanja upriličeno je  u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Udruženja novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić".

Plakete zaslužnim pojedincima i jednom kolektivu dodijeljene su povodom godišnjice rođenja novinara i pjesnika Nihada Nine Ćatića, a u znak sjećanja na ličnost i djelo tog srebreničkog heroja i ratnog izvještača.

Kako je prilikom uručenja priznanja kazao predsjednik Udruženja "Nino Ćatić" Mirsad Sinanović, posthumno nagrađeni Mirza Sadiković rođen je u Srebrenici, a novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1984. u listu "Oslobođenje" kao dopisnik s područja Bihaća i šire regije. Potom je radio u RTV Sarajevo i RTV BiH. Snažno je angažiran na probijanju medijske blokade tokom minulog rata 1992-1995. Obavljao je dužnost direktora RTV Bihać i ostavio snažan pečat u organizacionom jačanju te medijske kuće, te postao prepoznatljiv po objektivnom izvještavanju u kriznim situacijama. Bavio se publicistikom i književnim radom, a autor je i romana "Tomašica – vjetar tišine".

Dobitnik Plakete Šemso Tucaković je doktor žurnalističko-komunikoloških nauka, a u novinarstvu je snažno angažiran gotovo tri decenije. Njegove ratne izvještaje objavljivale su brojne svjetske agencije i svjedok je brojnih dešavanja tokom agresije na BiH, o čemu je izvještavao i bio glas istine. Bio je načelnik odsjeka u Generalštabu Armije RBiH, a nakon rata profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA i nosilac je počasnog zvanja – emeritus, te autor 20 knjiga.

Po Sinanovićevim riječima, priznanje Televiziji 5 Sarajevo dodijeljeno je za izuzetno kvalitetan program i sadržaj koji nudi gledateljstvu, uz puno poštivanje svih produkcijsko-tehničkih standarda. Radi se o kolektivu koji ima svega devet uposlenih, a proizvodi iznimno kvalitetan program, promovirajući najviše civilizacijske i moralne vrijednosti.

Priznanje, dodijeljeno preminulom novinaru, uručeno je njegovoj sestri Azri Malić-Sadiković, a uime Televizije 5 nagradu je primio njen direktor Adis Tucaković.

Azra Malić-Sadiković je kazala kako je istovremeno tužna i sretna, te da bi bila sretna da je njen brat preuzeo nagradu umjesto nje, izražavajući zahvalnost svima koji njeguju sjećanje na Sadikovićevu ličnost i djelo.

Dr. Šemso Tucaković kazao je kako je ponosan na priznanje koje mu je dodijeljeno te da je ono na određen način priznanje svima onima koji su tokom rata bili glas naroda i koji su zahvaljujući velikom entuzijazmu, a bez gotovo ikakve infrastrutture, doprinijeli da istina o dešavanjima u BiH bude objelodanjena.          

Direktor Televizije 5 Sarajevo Adis Tucaković iskazao je zahvalnost kolegama koji su utemeljili nagradu koja je jedan vid minimalne satisfakcije za Ninu Ćatića i koji su prepoznali rad jednog malog kolektiva.

Nino Ćatić, čije ime nosi spomenuto priznanje, bio je novinar iz Srebrenice. Izvještavao je u najdramatičnijim danima za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici, a posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje koje nosi njegovo ime želi podstaknuti novinare i medijske kuće u BiH da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u zemlji i svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.