open-navfaktor-logo
search
Izdvojeno 1,1 miliona KM
Uskoro preuređenje nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" u Vogošći u muzej
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Projekt stavljanja u funkciju i preuređenja objekta restorana ''Kon-Tiki'' u Vogošći u spomen-obilježje - Muzej stradanja građana BiH'', te je podržala njegovu realizaciju sa 750.000 KM.
25.02.2022. u 12:03
get url
text

Navedeno je da će muzej podsjećati na događaje u periodu 1992 - 1995. i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke  Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, poznatom i kao pansion “Kod Sonje, te  logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.

- Sredstva od 750.000 KM Vlada je osigurala kroz kredit, za kupovinu objekta i zemljišta od vlasnika. Dodatnih 350.000 KM je osigurano putem Fonda memorijala KS za renoviranje i muzejsku postavku kao i za početak gradnje Informaciono-dokumentacionog centra. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini objekta i zemljišta, bit će raspisan javni poziv za odabir izvođača radova, te bi radovi mogli početi sredinom ove godine - najavio je resorni ministar Omer Osmanović.

Upravljanje muzejom bit će povjereno Javnoj ustanovi "Fond Memorijala Kantona Sarajevo", saopćeno je iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.