open-navfaktor-logo
search
Novi premijerligaš
Uspjeh FK Igman rezultat višegodišnjeg rada i podrške cijelog Konjica, stadion najveći izazov
U Premijeri ligi Bosne i Hercegovine u sezoni 2022/23. igrat će šest klubova iz Hercegovine. Pored Zrinjskog, Veleža, Leotara, Posušja i Širokog Brijega u klub najboljih fudbalskih ekipa ušao je FK Igman iz Konjica.
16.07.2022. u 11:15
get url
text

Iako je u prošloj sezoni imao cilj da bude stabilni član Prve lige Federacije BiH FK Igman je postao prvak i time izborio ulazak u veći rang takmičenja. To je bio rezultat višegodišnjeg rada sa mladim igračima koji su prošli sve uzraste kroz klub. S druge strane, uspjeh je i rezultat podrške administracije Grada Konjica, a ponajviše i istoimenog bh. lidera u namjenskoj industriji čiji je direktor Đahid Muratbegović i predsjednik FK Igmana.

Najveći uspjeh u historiji kluba

Za trenera Igmana u mrtu 2021. godine je imenovan Adnan Elezović koji je na klupi zamijenio Milomira Šešliju. Elezović je dio rukovodstva FK Igmana od ranije i pod njegovim vodstvom Igman je ostvario svoj historijski uspjeh.

Naime, FK Igman spada u starije sportske klubove u Bosni i Hercegovini. Osnovan je daleke 1920. godine, ali do sad se nije takmičio u najvišem rangu. U posljednjem kolu Prve lige Federacije BiH početkom juna FK Igman je pobijedio Goražde rezultatom 2:0 i tako osigurao plasman u društvo najboljih.

U međuvremenu uprava kluba intezivno radi na pojačanjima i pripremama, a u toku su nužni radovi na stadionu kako bi Igman što prije mogao igrati na domaćem terenu.

Uspjeh FK Igmana je primjer da rezultate u sportu ne prati ulaganje u infrastrukturu zbog čega novi premijerligaš iz Konjica svoje prve utakmice neće igrati pred domaćom publikom koja je njihova ogromna podrška. "Beštije" su njihov 12 igrač, a njihova podrška neće izostati bez obzira na navedene okolnosti.

Početkom marta FK Igman dobio je i svoju službenu himnu pod nazivom "Ljubav si ti" u izvedbi konjičkog benda "Maratonci" u sklopu obilježavanja stogodišnjice kluba.

Pojačanja u prijelaznom roku

U prijelaznom roku FK Igman je ojačao svoje redove novim igračima koji imaju iskustvo takmičenja u Premijer ligi BiH.

- Nama trebaju pojačanja, odnosno igrači iz Premijer lige, da bi podigli nivo i kvalitet igre. Doveli smo Jakupovića, koji je bio krilni igrač FK Rudar iz Prijedora. On je vrlo dobar igrač koji se već pokazao kroz treninge. Tu je i Ramić kojeg smo doveli iz tuzlanske Slobode koji je bio njihov glavni napadač. Doveli smo i Mahmića iz Slovenije, Boju iz Zrinjskog, Bibera iz srbijanskog FK Radnik te Adnana Vazdu iz bijeljinskog Radnika. Ovim pojačanjima smo izuzetno spremni za historijsku sezonu za FK Igman - kaže za Anadolu Agency (AA) Adnan Elezović, trener FK Igman.

Nažalost, početak takmičenja FK Igman neće imati na domaćem terenu jer je u toku rekonstrukcija stadiona.

- Mi se nadamo da će radovi na stadionu završiti brzo, jer se radi 24 sata. Želimo da utakmicu trećeg kola igramo na domaćem terenu pred svojom publikom koja to zaslužuje. A kad govorimo o ciljevima za klub koji uđe u veći rang takmičenja najteža je prva sezona. Naš cilj je da budemo stabilan član Premijer lige i da budemo tvrd orah svima - poručuje Elezović.

Razvoj sportskog turizma

Uspjeh FK Igmana je uspjeh cijelog Konjica što predstavlja benefit za ekonomiju grada, a posebno turizam.

- Ova godina biće upisana zlatnim slovima u historiju Grada Konjica, kada je u pitanju sport. Nastaviti ćemo pružati podršku uspjesima svih sportista i raditi na uspostavljanju što boljih uvjeta za njihove treninge i nastupe. FK Igman nas je sve u Konjicu učinio ponosnim ulaskom u Premijer ligu Bosne i Hercegovine i želimo biti podrška kakvu zaslužuju vrijedni članovi ovog sportskog kolektiva - kaže za AA Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica.

Za administraciju Grada Konjica trenutno je najveći izazov rekonstrukcija gradskog stadiona i prateće infrastrukture kako bi svi sportisti imali bolje uslove za rad.

- U toku je rekonstrukcija stadiona, što je planirano ovogodišnjim budžetom, a nastojat ćemo i kroz razne programe i projekte sve prateće objekte i sadržaje oko stadiona dići na jedna viši nivo, kako bi zadovoljili sve potrebne kriterije za odigravanje utakmica Premijer lige BiH u našem Konjicu. Stadion je mjesto okupljanja ne samo fudbalera već i svih građana ovog grada. Želimo u budućnosti da osiguramo uvjete koji će u Konjicu privući i druge sportske kolektive iz Bosne i Hercegovine da uz višednevni boravak ovdje provode sportske pripreme i uživaju u Konjicu kao turističkoj destinaciji koja će imati prefiks poželjnog grada i za sportiste - zaključuje Ćatić.

FK Igman svoju prvu utakmicu u Premijer ligi BiH igra u Doboju kod Kaknja protiv Širokog Brijega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.