open-navfaktor-logo
search
Očekuju pomoć
Uspjeh kakanjskih rudara: Proizveli 1,1 milion tona uglja
Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje poginulim kakanjskim rudarima, danas je u tom gradu održana prigodna svečanost povodom Dana rudara. 
21.12.2020. u 16:52
get url
text
Kakanj, rudari

- Ono što svaki put kažemo na ovom mjestu, to je da se zavjetujemo da ćemo poboljšati mjere zaštite u rudarstvu, posebno u podzemnoj eksploataciji i rezultati toga su vidljivi.

Primjera radi, u tekućoj smo godini imali vrlo mali broj lakših povreda, a samo dvije teže povrede. Smrtnih slučajeva nije bilo. Menadžment u koncernu i menadžment RMU Kakanj, mnogo posvećuju pažnju zaštiti rudara - istakao je direktor RMU Kakanj Sead Imamović.

On je napomenuo kako su, uprkos pandemiji koronavirusa, ove godine radili u kontinuitetu te se uspješno nosili sa pandemijom, ali i realizirali neke važne investicijske radove.

- U fazi smo završetka brane, a to je jedan od hidrotehničkih objekata koji je neophodan za obezbjeđenje odlaganja za narednih 30 godina.

Naravno, složeni tektonski i geotektonski uslovi u jami "Begići" iziskivali su više napora i truda, samoprijegora rudara - kazao je Imamović, koji je istakao da su ove godine proizveli oko 1,1 milion tona uglja. Najviše za glavnog kupca, Termoelektranu Kakanj, ali dio je isporučen i za prodaju za široku potrošnju.

Predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudnicima uglja Federacije BiH Sinan Husić istakao je da se danas, na 100. godišnjicu Husinske bune, žele podsjetiti na 1920. godinu i ljude iz tog vremena.

- I danas te poruke snažno odzvanjaju. Prije 100 godina su rudari tražili sigurnije, humanije uslove rada. Tražili su neupitnu primjenu kolektivnog ugovora, kvalitetniji životni standard i više pravde u društvu.

Moram kazati da djelujemo i radimo u jako složenim i teškim uslovima. Ugalj više nije tako ni poželjan energent za proizvodnju električne energije - podsjetio je Husić.

Napomenuo je dao je jako bitno da se u potpunosti realiziraju investicije u svim rudnicima, jer je najisplativija investicija investiranje u sigurnost i zaštitu, humanije i sigurnije uslove rada, što je i preduslov za ispunjenje poslovnih ciljeva.

- Morat ćemo ući u procese restrukturiranja i reorganizacije. Ogroman se pritisak vrši od određenih međunarodnih pa i domaćih institucija, kad je u pitanju ugalj i proizvodnja električne energije na osnovu uglja. Tako da, zbilja, ogroman broj izazova je pred nama - istakao je Husić.

Izrazio je nadu i da će svi socijalni partneri, koji sudjeluju u dijalogu, "biti na potrebnom nivou" te da će se iznaći najkvalitetnija moguća rješenja i kreirati socijalno prihvatljivi programi za rekonstrukciju rudnika u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH, s ciljem očuvanja što više radnih mjesta.

Kakanjski se rudnik tokom ove godine oprostio od svojih 87 radnika, koji su penzionisani te koje su, zbog epidemiološke situacije, ponaosob proteklih dana obišli predstavnici preduzeća i Rudničkog odbora sindikata RMU Kakanj. Danas je u Gradskoj galeriji Kaknja otvorena izložba slika 100 godina rudarenja, sa motivima iz rada rudara u podzemnoj eksploataciji, autora Ešrefa Muratovića–Bubija iz Breze.

Delegacija Sindikata preduzeća i menadžmenta RMU Zenica, danas je također položila vijence i cvijeće na spomen-obilježje u proteklom ratu poginulim rudarima ispred pogona Stara jama. Zenički se rudnik i oprostio od 74 svoja zaposlenika, ali zbog pandemije također nije bila organizirana tradicionalna svečanost zajedničkog ispraćaja zeničkih penzionera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.