open-navfaktor-logo
search
Samit u Sloveniji
Usvojena Deklaracija EU-Zapadni Balkan: Lideri država članica opredijeljeni za proširenje, stiže i 30 milijardi eura
Lideri država članica Evropske unije usvojili su danas na Samitu EU-Zapadni Balkan deklaraciju kojom su iskazali svoje opredjeljenje za proširenjem Evropske unije. 
06.10.2021. u 17:17
get url
text
Press konferencija nakon Samita

Kako prenose mediji u Sloveniji, gdje se održava Samit, deklaracija je usaglašena i potpisana, a nakon razgovora lidera država članica EU-a sa liderima Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova.

U saopćenju nema datuma pristupanja zemalja Evropskoj uniji.

Deklaracija ima 29 tačaka, a govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, COVID-19, ekonomskom i investicijskom planu za Zapadni Balkan, saradnji na političkom i sigurnosnom planu. 

VEZANI TEKST - Michel nakon samita na Brdu kod Kranja: Reforme na Zapadnom Balkanu ključne

- EU još jednom potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, koja je u našem zajedničkom strateškom interesu i ostaje naš zajednički strateški izbor. EU još jednom potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja i svoje odluke donijete u tom smislu, koje se zasnivaju na kredibilnim reformama na strani partnera, na poštenim i rigoroznim uvjetima i na principu vlastitih zasluga.

Dodatno ćemo intenzivirati naše zajedničko angažiranje kako bismo unaprijedili političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona, dok istovremeno odajemo priznanje napretku koji je Zapadni Balkan postigao. Također podsjećamo koliko je važno da EU zadrži i produbi sopstveni razvoj, osiguravajući kapacitet za integraciju novih članica - istaknuto je na početku Deklaracije.

Nadalje se navodi da partneri sa Zapadnog Balkana ponavljaju svoju posvećenost evropskim vrijednostima i principima te provođenju svih neophodnih reformi u interesu svojih naroda.

Ističe se da je EU sigurno najbliži partner regiona, najveći investitor i glavni donator, te da će podrška EU-a biti i dalje povezana sa opipljivim napretkom u domenu vladavine prava i socioekonomskih reformi, kao i sa poštovanjem evropskih vrijednosti, pravila i normi.

VEZANI TEKST - Džaferović u Ljubljani: Ne želim uljepšavati stvari, trenutno stanje u BiH je opasno i zabrinjavajuće

- EU potpuno podržava partnere sa Zapadnog Balkana u njihovoj ponovo izraženoj posvećenosti inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrih susjedskih odnosa, uključujući i odnose sa zemljama članicama EU - navedeno je.

- Neophodno je posvetiti dodatne odlučne napore u pomirenje i regionalnu stabilnost, kao i u pronalaženje i provođenje definitivnih, inkluzivnih i obavezujućih rješenja za bilateralne sporove između partnera i probleme ukorijenjene u nasljeđu iz prošlosti, sve u skladu sa međunarodnim pravom i utvrđenim principima, uključujući i Sporazum o pitanjima sukcesije, neriješena pitanja nestalih lica i pitanja ratnih zločina - dodaje se.

Lideri su podržali napore Specijalnog predstavnika EU-a u dijalogu između Beograda i Prištine i drugim regionalnim pitanjima na zapadnom Balkanu i očekuju konkretan napredak dvije strane u pogledu potpune normalizacije odnosa među njima, što je od ključnog značaja za stabilnost i razvoj čitavog regiona i za obezbjeđivanje njihovog daljeg evropskog puta.

VEZANI TEKST - Usvojena Deklaracija EPP-a EU-Zapadni Balkan: Bh. političari pozvani da sarađuju sa OHR-om

Naglašeno je da će EU nastaviti da odlučno podržava Zapadni Balkan, naročito u pogledu nabavke vakcina. Ističe se i da je EU pripremila Ekonomski i investicioni
plan (EIP) i smjernice za Implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan.

- Plan uključuje značajan investicioni paket u vrijednosti od oko 30 milijardi eura za region tokom sljedećih sedam godina, a čini ga 9 milijardi eura u bespovratnim sredstvima i 20 milijardi eura u investicijama - navedeno je.

Piše i da će nastaviti jačati saradnju u borbi protiv dezinformiranja i "drugih hibridnih prijetnji koje naročito vode porijeklo od aktera iz trećih zemalja koji žele da ugroze evropsku perspektivu regiona".

- EU i Zapadni Balkan će ojačati saradnju na razvoju otpornosti, unapređenju naše kolektivne sajber sigurnosti i sajber diplomatije, kao i o povećanju
uticaja naše strateške komunikacije - dodaje se.

Izrazili su spremnost da ožive i unaprijede redovan politički dijalog u regionu, te se raduju idućem samitu 2022. godine.

- Očekujemo da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usklade sa gore navedenim tačkama - navedeno je na kraju.

Deklaraciju možete pročitati na ovom linku, dostupna je na više jezika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.